ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадянам РФ і Білорусі хочуть заборонити голосувати на виборах в Естонії

Міністерство юстиції Естонії підготувало законопроєкт про обмеження права жителів із громадянством РФ і Білорусі на участь у місцевих виборах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ERR.

Найближчим часом міністр юстиції Каале Лаанет представить його партнерам по коаліції та громадськості.

У проєкті закону міністерство вказує, що Естонія не в змозі забезпечити свободу громадян Росії від впливу країни їхнього громадянства.

Автори проєкту підкреслюють, що, "відповідно до Конституції Російської Федерації, захист Вітчизни (Росії) є обов'язком кожного громадянина РФ".

Також траплялися випадки, коли громадяни Російської Федерації, які постійно проживають в Естонії, отримували мобілізаційні призови з країни свого громадянства для проходження служби в збройних силах

Водночаc за допомогою цього законопроєкту до закону про вибори буде внесено поправку, згідно з якою іноземець, який є громадянином іноземної держави, визнаної Європейським парламентом або Рійгікогу (парламент Естонії. – Ред.) країною-агресором, не може брати участь у голосуванні.

Метою законодавчих змін є тимчасове обмеження виборчих прав громадян Росії, які проживають в Естонії, на виборах до органів місцевого самоврядування. Це ж положення стосуватиметься і громадян Білорусі.

Також наголошується, що цей законопроєкт може суперечити Конституції Естонії та положенням Європейського Союзу.

У зв'язку з чим глава мін'юсту Калле Лаанет визнав, що низку спірних питань, можливо, належить остаточно розв'язати Державному суду.

Однак законопроєкт ґрунтується на одному з рішень колегії Держсуду в кримінальних справах, у якому, зокрема, йшлося про те, що основні права "можуть бути обмежені як виняток для захисту іншого основного права або конституційних цінностей".

Наступні муніципальні вибори відбудуться в Естонії в жовтні 2025 року.

Як повідомляв ІМІ, влада Бельгії знизила мінімальний вік учасників голосування на виборах до Європейського парламенту до 16 років.

Liked the article?
Help us be even more cool!