ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації закликають Зеленського ветувати закон "проти викривачів"

08.02.2021, 15:00
Фото – ukrinform.ua
Фото – ukrinform.ua

Українські громадські організації закликають Президента України Володимира Зеленського накласти вето на закон №3450 “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів” та повернути його на доопрацювання Верховній Раді України. 

Про це йдеться в заяві громадських організацій щодо ухваленого 4 лютого закону.

Громадські організації зазначають, що попри низку прогресивних норм закон звужує права викривачів і послаблює їхній захист, суперечить самому визначенню “викривач” і не передбачає чітких гарантій анонімності каналів.

Автори заяви зауважують, що через ухвалені в залі парламенту правки закон зазнав “насправді принципових змін”. 

“Фактично тепер закон перекладає тягар доведення фактів вчинення корупційного правопорушення на викривача, що суперечить процесуальним стандартам доказування та самій концепції інституту викривачів. Так, викривач має “достеменно” знати та підтвердити факти корупційного правопорушення і передавати таку інформацію саме керівнику установи, в якій працює. При цьому викривач також має “достеменно” знати, що керівник не причетний до цього правопорушення. Окреме питання до самої концепції внутрішніх каналів. Це суттєво обмежує викривача, суперечить первинному визначенню цього поняття та нівелює існування внутрішніх каналів повідомлення”, – йдеться в заяві. 

Також правки передбачають, що викривач має пояснити, звідки йому стали достеменно відомі дані про вчинене правопорушення. Це, йдеться в заяві, суперечить базовим принципам захисту джерел інформації та фактично є неможливим, оскільки сам викривач і є джерелом інформації про корупцію.

“Усі ці вимоги до викривачів і поданих повідомлень можуть слугувати додатковим виправданням для отримувачів повідомлень щодо їх ігнорування. Загалом такі ініціативи депутатів не відповідають міжнародним стандартам і найкращим практикам, спотворюють ідею попередньо підготовленого законопроєкту. Правки порушують принцип верховенства права, створюючи “правову невизначеність”, породжують колізії з іншими законами України”, – йдеться в заяві.

Автори заяви зауважують, що викривачі – один з ефективних елементів у системі протидії корупції. Завдяки їм можливо посилювати прозорість державного сектору та зупиняти зловживання. Дієвий інститут викривачів може реально впливати на рівень корупції.

“Усупереч усім перемогам в ухваленому законі, у такому вигляді він не має права на життя. Громадськість закликає Президента України застосувати вето на Закон “Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо впорядкування окремих питань захисту викривачів” (№3450) та повернути його на доопрацювання Верховній Раді України”, – йдеться в заяві. 

Заяву підписали: Transparency International Ukraine, Міждисциплінарний науково-освітній центр щодо протидії корупції в Україні  (ACREC), Центр Протидії Корупції, Центр політико-правових реформ (ЦППР), Всеукраїнське об'єднання "Автомайдан", Інститут законодавчих ідей, Лабораторія цифрової безпеки, Інститут масової інформації, Центр Моніторингу Влади, ГО “Агенція міських ініціатив”, ГО Інститут розвитку регіональної преси, Жіночий Антикорупційний Рух, Blueprint for Free Speech, Агентство ефективних рішень, “Рівненський центр “Соціальне партнерство”, ГО “Трудові ініціативи”, Фундація DEJURE, ГО Смарт Медіа, ГО Асоціація Політичних наук.

Liked the article?
Help us be even more cool!