ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації закликають владу справедливо профінансувати Суспільне у 2025 році

Фото – corp.suspilne.media
Фото – corp.suspilne.media

Громадські організації закликають Кабінет Міністрів та Верховну Раду підтримати справедливе фінансування Суспільного мовлення в Держбюджеті на 2025 рік. Про це йдеться в спільній заяві восьми громадських організацій.

У заяві йдеться, що в умовах російсько-української війни Суспільне продемонструвало свою ключову роль під час кризи та відповідальну й незалежну редакційну політику – комунікуючи з аудиторією як на класичних, так і на цифрових платформах. 

“Саме Суспільне подекуди залишалося єдиним каналом інформування на територіях, недоступних іншим медіа, надто на тимчасово окупованих територіях. Суспільне попри війну продовжує продукувати якісний контент на історичні і культурні теми, розвивати платформи для дітей та підлітків, викривати велику російську брехню щодо нашої культури: мови, книг, кіно, спорту, медіа; а також працювати з корінними народами та національними меншинами (спільнотами)”, – йдеться в заяві. 

Також, йдеться в заяві, новинний контент Суспільного поширюється серед європейських суспільних медіа в межах програми обміну: сюжети транслюються на 219 каналах 85 мовників світу. 

Проте, зауважують ГО, люди, які творять Суспільне, залишаються досить вразливими, адже основним джерелом фінансування мовника є кошти державного бюджету.

Автори заяви нагадують, що закон про суспільні медіа в Україні передбачає, що мовник має отримувати 0,2% загальних видатків держбюджету за попередній рік. Що означає 5 млрд 2024 року й понад 6 млрд – 2025 року.

“У часи війни, коли більша частина державного бюджету становить видатки на оборону, така сума була б законною, але не справедливою. Проте несправедливою є і ситуація, коли розмір оплати праці колективу НСТУ – тих людей, завдяки яким і створюється якісний і незалежний контент, – є меншим в середньому на 50%, а на деяких позиціях – на понад 80% порівняно з аналогічними посадами на комерційному ринку”, – зазначають громадські організації.

Та додають, що така ситуація робить компанію “відверто неконкурентною на ринку праці і призводить до загрози втрати колективу, який через зростання цін, надто на критичні витрати, змушений шукати інші, фінансово привабливіші місця роботи”. Автори заяви нагадали, що Суспільне вже опинялося в критичній ситуації, коли й без того малі зарплати суттєво затримувались у виплаті через брак фінансування.

Громадські організації зазначають, що розуміють про пріоритети, які треба виставляти у фінансуванні в жорстких фінансових лімітах. Проте наголошують, що відверто геноцидна війна, яку Росія веде проти України, націлена не на території, а на знищення ідентичності. Тому Україна може діяти лише асиметрично – продукуючи свій контент і свій порядок денний. 

“Саме тому справедливе фінансування Суспільного в межах, що дозволять максимально наблизити оплату праці та забезпечити ті видатки, що є необхідними для стабільного функціонування, – це заклик про збереження однієї з ключових інституцій для збереження демократії в цілому”, – йдеться в заяві.

Громадські організації закликають Мінфін та парламент підтримати фінансування Суспільного за формулою 0,2% видатків бюджету за вилученням видатків на оборону (тобто 0,09% видатків держбюджету за 2024 рік), що становить близько 2,8 млрд грн. 

“Це менше половини від гарантованого законом фінансування. Така сума – не про розвиток, але вона дозволить компанії стабільно функціонувати, виробляти контент, зокрема із залученням гравців ринку, оплачувати гідну оплату праці і забезпечувати виконання завдань, передбачених законом”, – йдеться в заяві.

Заяву підписали: Центр демократії та верховенства права, Фундація “Суспільність”, Український інститут медіа та комунікації, ГО “Детектор медіа”, ГО Інститут розвитку регіональної преси, ГО “Інститут масової інформації”, ГО “Інтерньюз-Україна”, Інститут демократії ім. Пилипа Орлика.

Liked the article?
Help us be even more cool!