ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадські організації стверджують, що влада посилює контроль за їхньою діяльністю

01.11.2011, 01:14
Податківці та місцеві державні адміністрації збирають дані про ГО.
Громадські організації останнім часом зафіксували зростання контролю влади за їхньою діяльністю. Про це йдеться у повідомленні партнерства «Новий громадянин». Зокрема, дані про ГО збирає Державна податкова служба України та держадміністрації.
«Нещодавно низка авторитетних громадських організацій, які входять до партнерства "Новий громадянин" (серед них - Інститут медіа права, Творче об'єднання "TOPO" - контактна група в Україні Transparency International та ін.) отримали від районних податкових адміністрацій анкету з дуже детальними запитаннями щодо їхніх персональних даних та діяльності (анкета додається)», - йдеться у повідомленні.
Серед питань, зокрема, такі: «Вкажіть, будь ласка, прізвище, ім'я та по-батькові, посаду і контактні дані керівників вашої організації; вкажіть прізвище, ім'я та по-батькові, посаду і контактні дані відповідальних осіб вашої організації; вкажіть прізвище, ім'я та по-батькові, посаду і контактні дані найбільш активного представника вашої організації, до якого можна буде звертатися з питань проведення заходів; наскільки масштабна ваша організація; скажіть основні напрями діяльності вашої організації; які із зазначених напрямів діяльності є пріоритетними; якими результатами діяльності вашої організації ви пишаєтеся; зазначте кількість відділень; чи налаштована ваша організація на співпрацю з ДПС; зазначте інформацію про легалізацію вашої ГО та інші».
Також громадські організації зафіксували офіційні звернення обласних та районних держадміністрацій до місцевої влади, у яких ідеться про посилення контролю за місцевими громадськими об'єднаннями.
Як приклад наводиться розпорядження управління з питань внутрішньої політики Хмельницької обласної державної адміністрації, яким зобов'язують голів райдержадміністрацій та міських голів «терміново посилити роботу з органами місцевого самоврядування на предмет моніторингу подання громадсько-політичними об'єднаннями та окремими громадянами заяв про заплановане проведення акцій протесту, мітингів, зборів громадян, розповсюдження друкованої продукції», а також «невідкладно інформувати управління про заплановане проведення та результати вказаних заходів» за вказаним номером телефону. Така довідка повинна містити «не загальні фрази, а вичерпну інформацію про хід та результати заходу: прізвища та посади організаторів, кількість та категорії учасників, гасла, прапори, список виступаючих та основні тези виступів, оцінка діяльності влади, реакція місцевої влади, результати, заплановані подальші дії, участь в акції народних депутатів, лідерів обласного рівня». У документі також зазначено про посилення відстеження статутної діяльності осередків політичних партій та громадських організацій, які мають політичний ухил. 
Подібні вказівки місцева влада отримала і від Кам'янець-Подільської районної державної адміністрації Хмельницької області. Зокрема, у дорученні вказано «звернути особливу увагу на оперативність інформування відділу з питань внутрішньої політики та зв'язків з громадськістю про заплановані та проведені у населених пунктах району заходи», а також, що «розповсюджувана друкована продукція агітаційного та політичного змісту сканується та невідкладно передається у відділ».
Такі кроки влади громадськість розцінює як погіршення умов для ефективного здійснення громадськими організаціями своєї діяльності. 
Liked the article?
Help us be even more cool!