ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Громадська активістка частково відстояла своє право на доступ до публічної інформації

19.03.2013, 00:47

13 березня 2013 року Окружний адміністративний суд міста Києва зобов’язав Головне управління охорони культурної спадщини КМДА надати громадській активістці Катерині Цибенко інформацію про порушення умов охоронного договору пам’ятки культурної спадщини «Будинок прибутковий», яка знаходиться у Києві за адресою вулиця Ярославів Вал, 1, повідомляє Інститут медіа права.

Цибенко 6 листопада 2012 року подала запити до Міністерства культури України та Головного управління охорони культурної спадщини при КМДА про надання копії охоронного договору пам’ятки культурної спадщини «Будинок прибутковий». Також вона запитала, чи мали місце порушення порушення цього договору, а якщо так, то чи виявлені порушники і які заходи впливу до них застосовані.

Однак Головне управління охорони культурної спадщини відмовило Катерині Цибенко у наданні копії договору з міркувань захисту приватного життя особи – сторони охоронного договору, а щодо порушення договору та санкцій до порушників орган влади спадщини не надав жодної відповіді.

Цибенко (за підтримки Фонду захисту права на доступ до інформації) оскаржила у суді відмову у наданні документів та відомостей.

Суд виніс рішення, яким частково задовольнив вимоги позивачки. Ненадання інформації про порушення умов договору суд визнав неправомірним і зобов’язав орган влади надати відповідь. Натомість ненадання копії охоронного договору суд визнав обґрунтованим і законним. Тим не менше, Цибенко та її правозахисник Євгенія Закревська мають намір оскаржити рішення до суду апеляційної інстанції, адже закон прямо дозволяє отримувати документи щодо розпорядження державним і комунальним майном, включаючи імена осіб, що його здійснюють.

Довідка. Пам’ятка культурної спадщини «Будинок прибутковий» знаходиться в історичному центрі Києва, неподалік від Національного заповідника «Софія Київська». Активістів давно турбує невизначеність долі цієї архітектурної пам’ятки, адже декілька років будинок чекає реставрації і достовірної інформації щодо власника цього будинку у громадського загалу немає. В той же час, Закон України «Про доступ до публічної інформації» гарантує кожному право вільно отримувати інформацію про розпорядження державним і комунальним майном. Імена осіб, які отримали таке майно, теж повинні бути відкритими – так вказано у Законі.

Liked the article?
Help us be even more cool!