ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ГПУ зайнялася зверненням головреда «Української правди» до Януковича

17.06.2011, 02:17

Виконуючи доручення президента Віктора Януковича, Генеральна прокуратура України проводить перевірку фактів перешкоджання діяльності журналістів у період 2010-2011 років, наведених у зверненні головного редактора «Української правди» Олени Притули. Про це зазначається на офіційному сайті ГПУ.



Як зазначається у повідомленні ГПУ, за певними фактам вже з'ясовані деякі обставини. Зокрема, Генпрокуратура наводить інформацію про такі інциденти: перешкоджання журналістській діяльності репортерів дніпропетровської студії «Акцент-Медіа» та побиття оператора ТРК «Лтава» Сергія Зелеського.



Зазначимо, у справі Сергія Зелеського Октябрський районний суду своїм вироком засудив громадянина Сапяна Ю.Г. за ч. 2 ст. 296 КК «Хуліганство» України на 1 рік обмеження волі зі звільненням від відбування покарання з іспитовим строком на 1 рік. Суд встановив, що Сапян Ю.Г., діючи за попередньою змовою з 3-ма невстановленими особами, умисно, порушуючи громадський порядок, ударив оператора кулаком в обличчя та умисно вдарив потерпілого головою о стовпа, спричинивши йому легкі тілесні ушкодження, що потягли короткочасний розлад здоров'я.



У справі щодо перешкоджання роботі репортерів «Акцент-Медіа» Жовтневий районний суд Дніпропетровська виніс вирок громадянину Антоновського А.В. і засудив його до покарання у вигляді штрафу за ч. 1 ст. 171 КК України «Перешкоджання законній професійній діяльності журналістів» (як писала ТК, розмір штрафу - 850 гривень).



Судові рішення в обох справах набрали законної сили, учасниками процесу, у тому числі потерпілими журналістами в апеляційному порядку не оскаржувалися, справи в касаційному порядку не переглядались.



Крім того, як повідомляється, наразі в Ленінському районному суді м. Вінниці знаходиться справа за фактом нанесення тяжкого тілесного ушкодження головному редактору газети «Незалежний кур'єр» Сергію Рибаченку, за ознаками злочину, передбаченого ч. 1 ст. 121 КК України. У скоєні цього злочину обвинувачується Пастух О.М. 1987 року народження.



За інформацією ГПУ, у ході допиту з'ясувалося, що 2 лютого 2011 року близько 1-30 год. поблизу дискоклубу Н2О, де він відпочивав зі своєю дівчиною та друзями, в нього виник конфлікт із Сергієм Рибаченком, який знаходився у стані алкогольного сп'яніння. В результаті молодий чоловік вдарив 45-річного Рибаченка в обличчя, через що він впав і вдарився головою об асфальт. Пастуху О.М. пред'явлено обвинувачення у вчиненні злочину, передбаченого ч.1 ст.121 КК України та обрано міру запобіжного заходу - взяття під варту. Попередній розгляд кримінальної справи був призначений на 24 травня 2011 року, але не відбувся через хворобу головуючого у справі судді Вишара В.В. Судове засідання перенесено на 24 червня поточного року.



«Генеральна прокуратура продовжує за дорученням Президента України разом з іншими органами виконавчої влади перевірку фактів, викладених в запитах представників ЗМІ, громадських організацій, інших запитах щодо перешкоджання діяльності журналістів. Всі факти, які описані у вищезазначених зверненнях, будуть ретельно перевірені, автори запитів та громадськість будуть обов'язково поінформовано про їх результати», - ідеться у повідомленні ГПУ.



Нагадаємо, у відповідь на звернення головного редактора інтернет-видання «Українська правда» Олени Притули щодо випадків перешкоджання професійній діяльності журналістів президент України Віктор Янукович запропонував генеральному прокурору України Віктору Пшонці утворити робочу групу для вивчення ситуації щодо забезпечення свободи слова та інформаційної діяльності в Україні.
 

Liked the article?
Help us be even more cool!