ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Google співпрацюватиме з антимонопольним органом Індії після судового рішення щодо Android

20.01.2023, 18:00
Фото – David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images
Фото – David Paul Morris / Bloomberg via Getty Images

У компанії Google заявили, що співпрацюватимуть з індійським органом з питань конкуренції після того, як Верховний суд Індії підтримав жорсткі антимонопольні правила, які змушують американську компанію змінити стратегію маркетингу своєї популярної платформи Android на ключовому для Google індійському ринку, пише Reuters.

У жовтні Комісія Індії з конкуренції заявила, що Google, яким володіє корпорація Alphabet, зловживаючи своєю керівною позицією в Android, наказала компанії скасувати обмеження для виробників пристроїв, включно з обмеженнями на попереднє завантаження застосунків та інших пошуковиків, окрім Google. Комісія також оштрафувала Google на $161 мільйон.

Рішення індійської влади занепокоїло Google: компанія вважає, що воно є жорсткішим, ніж обмеження, запроваджені вирішальним вироком Європейської комісії щодо Android від 2018 року. Із 600 мільйонів смартфонів в Індії близько 97% працюють на Android; натомість у Європі цей показник становить 75% з 550 мільйонів смартфонів, за підрахунками організації "Counterpoint Research".

Google програв позов у Верховному суді Індії щодо скасування вимог Комісії Індії з конкуренції. Компанії дали сім днів на виконання вимог органу, що змусить Google змінити свої угоди з виробниками пристроїв, які послуговуються Android – безкоштовною платформою у вільному доступі.

"Інтереси наших клієнтів і партнерів залишаються нашим пріоритетом; ми співпрацюватимемо з КІК у майбутньому", – зазначив речник Google у своїй заяві Reuters, не пояснивши, яких саме заходів буде вжито.

"Ми переглядаємо подробиці вчорашнього рішення, яке стосується переважно проміжного періоду й не містить висновків щодо нашої апеляції", – додали в Google.

Верховний суд Індії також зазначив, що трибунал нижчого рівня, де Google уперше оскаржив вимоги щодо Android, може продовжити розгляд апеляції й має зробити остаточний висновок до 31 березня. У п’ятницю Google заявив, що апелюватиме рішення "паралельно".

Раніше, сподіваючись заблокувати впровадження вимог Комісії Індії з конкуренції, Google звернувся до Верховного суду з попередженням про можливе гальмування розвитку Android у країні. Компанія зазначила, що, якщо вимоги набудуть чинності, їй доведеться змінити свої домовленості з більш ніж 1100 виробників пристроїв та тисячами розробників застосунків.

У заяві Google до Верховного суду Індії також ішлося про те, що "жодна інстанція ще не вимагала від нас таких масштабних змін".

Вимоги індійського уряду "створять прецедент, змусивши Google зробити платформу Android ще доступнішою для місцевих магазинів, застосунків і сервісів", заявив директор Counterpoint Research Ніл Шах.

"Це буде непросто. Йдеться про майже 600 мільйонів місцевих користувачів Android – це буде значний струс, не обійдеться без плутанини й хаосу", – додав він.

Google повідомив Верховному суду, що, якщо виробники смартфонів поштучно обиратимуть, які застосунки завантажувати на пристрої одразу, як того вимагає КІК, Google "більше не зможе покладатися на попереднє завантаження застосунків, з яких отримує прибуток, що, своєю чергою, змусить Google запровадити ліцензійний збір".

Це, попередила компанія, може призвести до зростання цін на мобільні телефони, адже стане дорожчим їхнє виробництво.

Liked the article?
Help us be even more cool!