ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Google, Meta і TikTok після розслідування журналістів видалили акаунти заводу РФ з виробництва дронів

18.10.2024, 12:17

Компанії Google, Meta і TikTok видалили з соцмереж акаунти, що належали промисловому заводу в Татарстані (Росія), який намагався залучити молодих іноземок для виробництва дронів на війну Росії проти України, повідомляє Associated Press.

Публікації на YouTube, Facebook, Instagram і TikTok були видалені після розслідування агентства Associated Press, оприлюдненого 10 жовтня, де йшлося про умови праці на заводі в особливій економічній зоні “Алабуга”. Цей завод перебуває під санкціями США й Великої Британії.

У відео й дописах у соцмережах молодим жінкам, переважно африканкам, обіцяли безкоштовні квитки до Росії й зарплату понад $500 на місяць за реєстрацію у програмі “Алабуга Старт”.

Проте деякі з них після прибуття до Татарстану дізналися, що замість навчання і роботи у сферах на кшталт готельного бізнесу й громадського харчування їм доведеться працювати на заводі з виробництва зброї, збираючи тисячі іранських дронів, якими Росія атакує Україну.

Умови роботи іноземок: довгі робочі та вдихання їдких хімічних речовин

У інтерв'ю AP деякі жінки, які працювали на цьому заводі, скаржилися на довгі робочі дні під постійним наглядом, на порушення обіцянок щодо зарплати й навчання, а також на роботу з їдкими хімічними речовинами, які залишали сліди та свербіж на їхній шкірі.

AP не розкриває їхні імена й національності з міркувань безпеки. Компанії-власники соцмереж також видалили акаунти “Алабуга Політех”, професійного училища для росіян віком 16-18 років і центральноазіатських студентів віком 18-22 роки, яке рекламує своїх випускників як експертів з виробництва дронів.

Загалом ці акаунти мали щонайменше 158 344 підписників, а одна сторінка на TikTok зібрала понад мільйон вподобань.

Як платформи пояснили видалення акаунтів

Представництво YouTube заявило, що їхня материнська компанія Google зобов'язана дотримуватися санкцій і правил торгівлі і що “після перевірки й згідно з нашою політикою ми припинили роботу каналів, пов'язаних з особливою економічною зоною Алабуга”. 

У Meta повідомили, що видалили акаунти у Facebook і Instagram, які “порушують наші правила”. Компанія зазначила, що дотримується законів про санкції й визнає, що експлуатація людей є серйозною проблемою, яка потребує комплексного підходу, зокрема від Meta.

Також там додали, що мають відділи боротьби з торгівлею людьми, чиїм завданням є видалення акаунтів тих, хто намагається користуватися з платформ компанії для експлуатації людей.

У TikTok повідомили, що видалили відео й акаунти, які порушували його правила спільноти, за якими заборонений контент, спрямований на вербування жертв, координацію їхнього транспортування й експлуатацію через примус, обман або шахрайство.

Як вербували жінок через інтернет

Жінок віком 18-22 роки завербували для заповнення гострої нестачі робочої сили в Росії в умовах війни. Жінки приїздили з країн на кшталт Уганди, Руанди, Кенії, Південного Судану, Сьєрра-Леоне й Нігерії, а також із Південної Азії, зокрема Шрі-Ланки. Кампанія також розширюється на інші регіони Азії, а також на Південну Америку.

Акаунти, пов'язані з Алабугою, які мають десятки тисяч підписників, досі доступні в Telegram, який не відповів на звернення по коментар. 

Керівництво заводу також не відреагувало на запити AP. Кампанія з вербування “Алабуга Старт” активно використовувала соцмережі, публікуючи відео з усміхненими африканськими жінками, які прибирають приміщення, носять каски і керують кранами, або працюють із хімічними речовинами в захисному одязі.

На деяких відео жінки також насолоджувалися культурними пам'ятками Татарстану або займалися спортом. Жодне з відео не давало зрозуміти, що ці жінки працюватимуть на заводі з виробництва дронів.

Алабуга також рекламувала візити іноземних дипломатів до промислової зони, зокрема з Бразилії, Шрі-Ланки й Буркіна-Фасо.

У вже видаленому пості в Instagram турецький дипломат, який відвідав завод, порівняв “Алабуга Політех” із турецькими коледжами, зазначивши, що той “набагато розвиненіший і високотехнологічніший”.

Мілітаризація студентів, залучених до збирання дронів

За даними російських розслідувальних видань “Протокол” і “Розворот”, деяким студентам “Алабуга Політех” всього 15 років і вони скаржаться на погані умови праці.

Раніше на платформах публікувалися відео, де учні закладу брали участь у командних вправах на кшталт “військово-патріотичних” змагань у пейнтбол або відтворення історичних битв Радянського Союзу в камуфляжі. Минулого місяця “Алабуга Старт” повідомив у Telegram, що “аудиторія значно зросла!”

Це могло статися через залучення інфлюенсерів, які рекламували сайт у TikTok та Instagram як легкий спосіб заробити гроші після випуску зі школи.

TikTok видалив два відео, які рекламували Алабугу, після публікації розслідування AP.

Експерти повідомили AP, що близько 90% жінок, завербованих через програму “Алабуга Старт”, працюють у виробництві дронів.

Валентина Троян, Марія Ігнатьєва

Liked the article?
Help us be even more cool!