ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Гонконгська газета перестане публікувати карикатури художника Кей-Квана після скарги уряду

11.05.2023, 16:34
Фото - AP
Фото - AP

Гонконгська китайськомовна газета "Мін Пао" оголосила, що більше не публікуватиме малюнки найвідомішого політичного карикатуриста у місті після отримання скарг від уряду. Цей випадок є черговим прикладом обмежень свободи слова й преси, запроваджених після того, як Пекін посилив репресії, пише АР.

Редакція не пояснила причину припинення співробітництва з Вон Кей-Кваном, котре тривало 40 років. Вон, відоміший під своїм псевдонімом Цзуньцзи, повідомив "The Associated Press", що рішення було прийняте обопільно.

"Всі знають, чому публікацію довелося припинити, але ніхто не “підтвердить” причину", – зазначив він у текстовій переписці з AP, додавши два емодзі, що сміються.

Художник почав малювати карикатури про тривоги гонконгського суспільства ще до того, як місто перестало бути британською колонією й повернулося під владу Китаю 1997 року.

Сама газета не відповіла на прохання прокоментувати ситуацію детальніше.

Вон сказав, що відчуває погіршення ситуації зі свободою слова й самовираження у місті, але продовжить творити доти, доки матиме таку можливість. Він намагатиметься знайти інші способи публікувати свої малюнки.

"Чесно, я дуже вдячний "Мін Пао", що публікували мої карикатури аж до цього моменту. Якби це була якась інша платформа, припинення співпраці відбулося б набагато раніше", – сказав Вон.

З того часу, як після продемократичних протестів 2019 року Пекін прийняв масштабний закон "Про національну безпеку", мистецька й журналістська спільноти в Гонконгу побоюються перетинати розмиті червоні лінії й публікувати твори або інший контент, який може бути інтерпретований як замах на владу комуністичної партії. Уряд Китаю дедалі більше застосовує закон про підбурювання до заколоту, котрий залишився ще з колоніальних часів, аби придушувати опозиційні голоси.

Протягом останніх місяців низку карикатур Вона розкритикували різні державні органи, зокрема бюро безпеки. Нещодавно Бюро внутрішніх справ і справ молоді заявила, що роботи художника "порочать" роль влади у призначенні членів місцевих комітетів, котрі цього року обиратимуть кандидатів на виборах у райради.

На одному з малюнків Вона чоловік каже жінці, що деякі люди можуть отримати позиції в комітеті попри низький бал на іспитах і проблеми зі здоров’ям, якщо їх визнають гідними "старші посадовці".

За державним планом реформи районних рад, місцеві комітети з лояльних до режиму людей обиратимуть кандидатів на близько 40% з 470 місць. Ці ради були останнім вагомим виборчим органом у Гонконгу, і кількість безпосередньо виборних місць у них тепер зменшиться з 90% до 20% – це ще менше, ніж було за британської влади.

Коли секретарку з внутрішніх справ і справ молоді Еліс Мак запитали, чи рішення припинити публікацію карикатур Вона було пов’язане з критикою від уряду, та заявила, що не коментуватиме рішення, прийняті окремими організаціями.

Міністр безпеки Кріс Тан, котрий розкритикував роботи Вона місяць тому, наполягає, що конституція та законодавство про безпеку гарантують мешканцям міста право на свободу слова й преси.

Інші державні органи, які скаржилися на малюнки Вона, не відреагували на прохання прокоментувати.

Асоціація журналістів Гонконгу заявила, що ця ситуація є показником подальшого погіршення свободи слова у місті.

В Індексі свободи преси від "Репортерів без кордонів", оприлюдненому минулого тижня, Гонконг посів 140 місце зі 180 країн. За словами міжнародної журналістської організації, місто пережило безпрецедентний регрес у 2020 році, коли було запроваджено закон про безпеку.

 

Liked the article?
Help us be even more cool!