ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова ВВС подав у відставку після розслідування щодо надання позики Борису Джонсону

28.04.2023, 15:32
Фото – скриншот з відео ВВС
Фото – скриншот з відео ВВС

Голова Британської телерадіомовної корпорації (BBC) Річард Шарп оголосив 28 квітня про відставку після розслідування, яке виявило, що він порушив правила призначення на державну посаду, повідомляє ВВС.

Перед оприлюдненням розслідування Шарп заявив, що юрист Адам Геппінстолл, який проводив розслідування, дійшов висновку, що “я справді порушив управлінський кодекс щодо призначення на державну посаду, але це необов’язково робить моє призначення нелегітимним”.

“Дійсно, я завжди наполягав, що моє порушення було ненавмисне й несуттєве, що підтверджують факти, наведені [Геппінстоллом]”, – додав Шарп.

Втім, за словами Шарпа, він іде у відставку, бо “ставить інтереси ВВС на перше місце”. Він зазначив, що залишатиметься на посаді до кінця червня, поки не буде призначено його наступника.

Розслідування щодо призначення Річарда Шарпа мало на меті з’ясувати, чи не приховав він інформацію про свою роль у наданні колишньому прем’єр-міністру Борису Джонсону гарантій для особистої позики сумою у 800 тисяч фунтів стерлінгів.

Шарп заперечив свою участь у цій угоді та існування конфлікту інтересів.

Втім, до цього він визнав, що влаштував зустріч між головою держуправління та мільйонером Семом Блайтом – далеким родичем Джонсона, який наприкінці 2020 року запропонував тому фінансову допомогу.

На момент цієї зустрічі Шарп, колишній інвестиційний банкір і спонсор консервативної партії, вже подав свою кандидатуру на пост голови ВВС.

У січні 2021 року уряд заявив, що віддає перевагу йому як кандидатові; через місяць Шарп обійняв посаду голови служби, але легітимність цього призначення опинилася під сумнівом, коли цього січня видання Sunday Times почало оприлюднювати матеріали щодо позики.

Відтоді опозиційні партії та колишні високопосадовці ВВС закликали Шарпа піти у відставку.

Розслідування очолив юрист Адам Геппінстолл, який не обіймає жодної державної посади. 

Ключові висновки розслідування:

  • Шарп порушив правила призначення двічі;
  • його порушення стосуються приховування інформації про свої стосунки з тодішнім прем’єр-міністром Борисом Джонсоном від комісії, яка займалася призначенням нового голови ВВС;
  • перше порушення: Шарп повідомив Джонсону про свій намір висунутися на посаду перед тим, як подав відповідну заяву;
  • друге порушення: Шарп надав Джонсонові “дуже обмежену” допомогу в “особистій фінансовій справі”, намагаючись познайомити мільйонера Сема Блайта з головою держуправління Саймоном Кейсом та повідомивши Джонсону про свій намір;
  • через ці два порушення виник “ризик, що Шарп не видаватиметься незалежним від колишнього прем’єр-міністра в разі свого призначення”.

Також у розслідуванні йшлося про “ризик, що в громадськості може скластися враження, що Шарп повідомив прем’єр-міністрові про свою заяву, бо хотів, щоб той порекомендував його на посаду”.

Водночас у розслідуванні нічого не згадано про те, чи мав Шарп насправді намір вплинути на Джонсона. Сам Шарп вважає, що перше порушення не є протиправною діяльністю з його боку, адже, на його думку, спілкуючись із Джонсоном тоді, він фактично спілкувався зі своїм поточним “босом”, адже був економічним радником казначейства.

Liked the article?
Help us be even more cool!