ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Голова Каховської райради не пустила на сесію журналіста "Каховської зорі"

09.04.2020, 10:54
Фото – wartime.org.ua
Фото – wartime.org.ua

Голова Каховської районної ради (Херсонська область) Тетяна Тертична не пустила на сесію журналіста газети "Каховська зоря" Сергія Макогона. Про це він розповів представнику ІМІ в Херсонській області.

"О 8-й ранку я прийшов на засідання депутатських комісій у будівлі РБК ім. Фрунзе. Зайшов майже без проблем. Спочатку спитали, хто я і навіщо, але одразу ж і пропустили. Після комісії, о 8:40, я вийшов на вулицю, поговорив телефоном, біля входу вже стояла Тетяна Тертична. Коли я намагався повернутися до будівлі, вона мене не пустила", – розповів він.

За словами журналіста, голова райради "посилалася на якесь рішення комісії з надзвичайних ситуацій".

"Також вона мені повідомила, що сесія проводиться в закритому режимі та впускають туди по списку. Також додала, що все це узгоджено з поліцією та прокуратурою", – розповів Сергій.

Раніше у фейсбуці каховський журналіст Олег Батурин повідомив, що його теж не пускали на сесію, посилаючись на рішення тієї ж комісії, проте згодом пустили.

"Я запропонував викликати поліцію, щоб вивести мене із зали, або викликати 102 самому, щоб мені не перешкоджали виконувати прямі професійні обов'язки. Це було в присутності начальника Каховського відділу поліції. Депутат райради Валерій Салтиков запропонував третій варіант – пропустити мене на балкон. На тому й зупинились", – написав журналіст.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначив, що місцева влада під час карантину може проводити закриті заходи, але для цього має бути саме ухвалене радою рішення, а не рішення комісії. І така закритість не має стосуватися журналістів.

"Режим карантину, у тому числі обмеження прав і свобод громадян заради зупинення поширення інфекції, визначені законодавством. Зокрема, такі обмеження можуть вводитись органами місцевого самоврядування своїми рішеннями, ухваленими в межах повноважень відповідно до статті 39 Закону України "Про захист населення від інфекційних хвороб". Проте такі рішення мають бути ухвалені саме органами місцевого самоврядування, а не їхніми підрозділами або робочими групами, тимчасовими чи постійними комісіями тощо. Рішення робочих груп, комісій тощо – лише рекомендація для органу місцевого самоврядування і не створює прав і обов’язків для третіх сторін, зокрема для журналістів", – сказав юрист. 

Окрім того, він порадив пам'ятати, що журналісти, відповідно до статті 25 Закону України "Про інформацію", мають право, зокрема, перебувати в зоні надзвичайної ситуації після показування журналістського посвідчення. "Спроби обмежити свободу слова, прикриваючись карантином, є неправомірними і можуть тягнути за собою передбачену законом відповідальність", – додав Алі Сафаров.

Liked the article?
Help us be even more cool!