ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Глухівська газета "Неделя" просить Комітет свободи слова захистити їх від мера

05.05.2017, 14:42

Глухівська газета “Неделя” (Сумська область) звертається до Комітету Верховної Ради з питань свободи слова та інформаційної політики з проханням захистити її від дій міського голови Мішеля Терещенка, який судиться з газетою. Про це йдеться в зверненні “Мішель Терещенко намагається встановити цензуру”, опублікованому на сайті видання, повідомляє “Данкор”.

Як зазначено в зверненні, міський голова постійно і сплановано перешкоджає діяльності представників різних ЗМІ Глухова.

“Звертаємось до вас з проханням втрутитись у ситуацію і дати оцінку діям міського голови Глухова Мішеля Терещенка, який за півтора року свого мерства планомірно і постійно перешкоджає журналістській діяльності представникам різних ЗМІ Глухова, прагне встановити цензуру”, - наголошується в зверненні.

Редакція повідомляє, що на 5 травня заплановано перше засідання суду за позовом Мішеля Терещенка. Мер вимагає спростувати інформацію, викладену в статті “Зі своїм статутом”, в якій розповідалося про спробу керівника міста вломитися в глухівський храм разом з невідомими.

“Міському голові не сподобалися слова очевидця подій, не сподобалися коментарі причетних до теми статті людей, не сподобалося, що у газети великий тираж і є сайт в інтернеті, за допомогою якого мільйони людей можуть дізнатися інформацію про нього. Він, мабуть, не розуміє абсолютно ні відповідальності посадової особи органу місцевого самоврядування та публічної особи, ні основ демократичного суспільства, де саме свобода слова і поглядів становить одну з основних цінностей”, - йдеться у зверненні.

Крім того, йдеться у зверненні, Терещенко ліквідував комунальну газету міської ради “Народна трибуна” “з кричущими порушеннями трудового законодавства”, звільнивши працівників без попередження, без виплати компенсацій і видачі трудових книжок.

“Ніколи не ховалася причина - газета писала про попереднього мера. Судові процеси тривали більше півтора року, низка позовів про незаконність дій і рішень Глухівської влади розглядалися в судах, в поліції знаходяться заяви про перешкоджання професійній діяльності. Міській владі не вдалося поставити свого ручного редактора і цензурувати видання, тому вирішили все просто - ліквідувати. Незважаючи на те, що редакція просила міську раду вийти зі співзасновників і дати можливість газеті працювати незалежно від побажань влади, їх ліквідували”, - повідомляють автори звернення.

Також редакція нагадала про те, що це далеко не перший випадок втручання міського голови Глухова в діяльність ЗМІ. Так, Терещенко в 2015 році власноруч виставив з апаратної наради головного редактора газети Оксану Коваленко. Розслідування кримінального провадження проти Терещенко за перешкоджання журналістській діяльності триває.

Після цього випадку, зазначає редакція, журналістам “Недели”, незважаючи на наявність акредитації при Глухівській міській раді, перестали повідомляти про будь-які заходи, які проходять у міськраді. “Незважаючи на багаторазові прохання, мер жодного разу не дав інтерв’ю місцевій пресі, не зібрав брифінг, не дає коментарі. Він навіть не звітує про свою роботу за минулий рік. Тобто він зробив абсолютно закритою і непрозорою роботу міського голови. Але при цьому продовжує болісно і негативно реагувати на статті, де цитуються слова жителями Глухова щодо його дій, піддає оцінці судження містян”, - йдеться у зверненні.

Редакція “вважає неприпустимим встановлення будь-яких проявів цензури у Глухові з боку міського голови”.

Нагадаємо,  2016 році НСЖУ привласнила Мішелю Терещенко титул “Ворог преси”, а Незалежна медіа-профспілка України визнав існування цензури в Глухові з боку влади.

17 листопада 2015 року Мішель Терещенко особисто виштовхав журналістку місцевої газети “Неделя” Оксану Коваленко з зали засідань міськради, де проходила апаратна нарада.

У свою чергу, прес-служба міськради Глухова розповсюдила заяву, у якій спростовувала факт застосування сили до представниці видання “Неделя” Оксани Коваленко мером Мішелем Терещенком від час апаратної наради міської ради.

Liked the article?
Help us be even more cool!