ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Генштаб надав рекомендації щодо взаємодії військових та ЗМІ

17.03.2022, 11:35
Фото – Мар'ян Кушнір
Фото – Мар'ян Кушнір

Генеральний штаб Збройних сил України надав рекомендації щодо взаємодії військових та ЗМІ.

Про це Генштаб повідомив у фейсбуці.

“Ситуація під час відсічі російській агресії дуже динамічна. Лінія фронту може змінюватися дуже швидко. Іноді на тимчасово зайнятих окупантами територіях можуть опинитися представники засобів масової інформації – як закордонних, які працюють в Україні абсолютно законно і мають усі необхідні підтверджуючі дозволи та акредитації, так і українські ЗМІ”, – зазначає Генштаб.

Зокрема, українським військовим надано такі рекомендації:

  • У разі якщо помітили, що на тимчасово зайнятій окупантами території є цивільні особи в засобах захисту з наліпкою PRESS, надайте можливість таким людям евакуюватись у безпечну зону та надати підтверджувальні документи.
  • Побачивши цивільну особу в засобах захисту з наліпкою PRESS, жестом дати знати, що ви її побачили й почули.
  • Вигукнути в бік представників іноземних ЗМІ “Фолов май команд” та “Слоу” (що означає “Виконуй мої команди” та “Повільно”).
  • У безпечному місці перевірити підтверджувальні документи: акредитацію від Збройних сил України (в електронному вигляді), посвідчення представника ЗМІ та посвідчення особи. Дійсність акредитації можна перевірити через пресофіцера вашого підрозділу.

Генштаб просить військових бути пильними, оскільки закордонні представники ЗМІ можуть не володіти інформацією і випадково потрапити в несприятливі обставини.

Крім того, Генштаб надав порядок дій для представників ЗМІ, які опинилися на тимчасово зайнятих окупантами територіях і намагаються покинути такі:

  • За можливості знайдіть найближчий підрозділ українських сил оборони.
  • З піднятими руками голосно повідомте, що ви преса.
  • Якщо ви не говорите українською, повідомте про це.
  • Уважно слухайте команди, які надходитимуть від українських захисників.
  • Не робіть різких рухів, не лізьте в кишені за посвідченням преси. Будьте спокійні, наскільки це можливо.
  • Дочекайтеся команди українських військових і виконуйте їх. На прохання українського військового покажіть документи, які підтверджують вашу особу, належність до ЗМІ, акредитацію Збройних сил України.
  • Виконуйте дії тільки за командою українських військових.

 

Як повідомляв ІМІ, 5 березня головнокомандувач Збройних сил України генерал Валерій Залужний видав наказ, яким встановлюється порядок допуску представників ЗМІ на військові об’єкти в районі ведення бойових дій на період дії воєнного стану.

Liked the article?
Help us be even more cool!