ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Газета "Вільним шляхом" оголосила безстроковий страйк через неможливість вирішити конфлікт з райрадою

12.09.2016, 15:56

Колектив ківерцівської районної газети “Вільним шляхом” (Волинська область) оголосив про початок безстрокового страйку з 19 вересня через неможливість вирішити конфлікт з райрадою щодо роздержавлення видання. Про це повідомляється на сайті Незалежної медіа-профспілки.

Так, повідомляє НМПУ, про страйк колектив газети оголосив сьогодні, 12 вересня, за результатами круглого столу у Ківерцях щодо конфлікту навколо газети. Участь у заході брали колектив, керівництво газети, представники поліції, райради та НМПУ.

Голова райдержадміністрації Валерій Ткачук у ході зустрічі озвучив позицію влади та наголосив, що комунальне підприємство “Редакція газети “Вільним шляхом” треба закривати, якщо трудовий колектив і надалі буде протестувати.

Заступник начальника слідчого управління ГУ Нацполіції у Волинській області Анатолій Петрушин повідомив, що після проведення перевірки повідомлення про захоплення газети ознак злочину не виявлено. Повідомлення було розглянуто у порядку звернення громадян. Підстави, за його словами, для внесення повідомлення до ЄРДР відсутні, оскільки поліція не виявила ознак злочину в діях посадовців районної ради. Також він повідомив, що рішення поліції узгоджено з Ківецівською місцевою прокуратурою.

Водночас перший заступник голови НМПУ, юрисконсульт Олександр Тарасов зауважує, що поліція не має права розглядати повідомлення про злочин як просте звернення громадян: “Це пряме порушення ч. 1 ст. 214 КПК України, що зобов’язує слідчого негайно, але не пізніше 24 годин після одержання заяви про злочин, внести його до ЄРДР. Далі настає стадія перевірки шляхом слідчих дій наявності або відсутності ознак кримінального правопорушення. Та перевірка, яку майже три тижні проводить поліція – опитує осіб, аналізує документи, – по суті є слідчими діями. Які чомусь проводяться поза межами кримінального провадження, що у свою чергу також є порушенням чинного КПК (ч. 2 ст. 214 КПК). Чому на такі грубі порушення закону “заплющує очі” прокуратура Волинської області, невідомо”.

Він також додав, що  в діях голови райради Григорія Недопада, заступниці голови райради Тамари Чигирин та інших депутатів районної ради є всі ознаки цілого “букету” злочинів. Це, за словами Тарасова, і перешкоджання професійній журналістській діяльності (опечатування приміщення, реєстрація нового статуту, в якому трудовий колектив виключений зі складу співзасновників), і зловживання владою та службовими повноваженнями (прийняття районною радою всупереч волі трудового колективу рішення про роздержавлення в другий етап), і самоуправство (ламання дверей та замків). А поліція не  порушує кримінальне провадження саме тому, що не хоче йти супроти місцевої влади. НМПУ оскаржуватиме дане рішення поліції, повідомив він.

В.о. начальника Волинської обласної поліції Петро Шпига запропонував, щоб органи місцевого самоврядування, райрада та райдержадміністрація, поки утримались від дій щодо майна, яким користується редакція, та не “заселяли” туди ні міграційну службу, ні будь-кого іншого, доки питання не вирішиться в суді. Райрада та райдержадміністрація наразі публічно погодились не вчиняти дій щодо майна та не заводити туди ніяких служб.

Проте, зауважує НМПУ, зустріч не сприяла вирішенню конфлікту, оскільки жодна з вимог, яка була висунута первинною профспілкою газети роботодавцям, не задоволена. Голова Ківецівської райради Григорій Недопад від процедур примирення ухилився. Тому трудовий колектив оголосив про початок безстрокового страйку з 19 вересня.

Нагадаємо, 13 серпня редакція газети “Вільним шляхом” оголосила протест неправомірним діям місцевої влади на етапі роздержавлення видання, звинувачуючи її у перешкоджанні журналістській діяльності, а також звернулася до міністра внутрішніх справ А. Авакова, Генерального прокурора Ю. Луценка та Президента України П. Порошенка з проханням “припинити свавілля місцевої влади”.

18 серпня колектив Ківерцівської районної газети “Вільним шляхом” (Волинська область) звернувся у районний відділ Головного управління Національної поліції у Волинській області із заявою про перешкоджання професійній журналістській діяльності та перевищення повноважень керівництвом районної ради.

Голова Національної поліції Хатія Деканоідзе доручила Головному управлінню Нацполіції врегулювати конфлікт довкола роздержавлення ківерцівської газети “Вільним шляхом”.
Конфлікт редакційного колективу газети “Вільним шляхом” із районною радою триває вже не один місяць. Партія УКРОП звинувачувала видання в рейдерському захопленні приміщення, у зв’язку з чим голова Ківерцівської районної ради Григорій Недопад (партія УКРОП) ввійшов у першу п’ятірку рейтингу “Вороги преси”, оголошеному Національною спілкою журналістів України 2016 року.

Справа щодо незаконного звільнення в.о. редактора Марії Хітько районною радою станом на сьогодні перебуває у суді.

Первинна профспілкова організація газети “Вільним шляхом” оголосила про початок колективного трудового спору, запропонувавши райраді створити Примирну комісію, відповідно до чинного законодавства, та розпочати перемовини.

Liked the article?
Help us be even more cool!