ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Газета “Кременчуцький ТелеграфЪ” отримала позов на 4 мільйони

06.04.2012, 02:25
До редакції  газети «Кременчуцький ТелеграфЪ» надійшла повістка про виклик до Автозаводського районного суду на попереднє судове засідання з приводу стягнення з видання 4 млн. 312 тисяч гривень та розгляду заяви про припинення виходу газети. Про це йдеться у заяві головного редактора газети "Кременчуцький ТелеграфЪ" Сергія Кулясова, текст якої є у розпорядженні ІМІ.

Повістка надійшла 3 квітня 2012 року на засідання, яке призначене на сьогодні - 6 квітня.

Позивач, який був засновником підприємства, що припинило випуск газет з 2001 року та було ліквідовано в 2006 році в зв’язку з відсутністю будь-якої господарської діяльності, вимагає стягнути на його користь 4 млн. 312 тисяч гривень, які, на його думку, одержані в результаті порушення його авторських прав, зазначено у заяві.

“Не надаючи жодних доказів, позивач зазначає: “я є автором творів: газети приватних оголошень “Приватна газета” та інформаційної газети “Телеграф”, а засновником зазначених видань є зареєстроване мною приватне підприємство”. Тобто позивач намагається захистити своє “авторське право” на газети, які не є “твором” у розумінні Цивільного Кодексу України та Закону про авторське право і суміжні права. При цьому позивач не обґрунтовує, у чому ж саме полягає порушення його авторського права та замовчує правдиві факти, які  свідчать про відсутність будь-якого порушення  з боку відповідачів”, - йдеться у заяві.

Також в матеріалах цивільної справи є заява про забезпечення позову, де позивач просить суд заборонити випуск газет, які мають в складі своєї назви найменування “Приватна газета” та “ТелеграфЪ”.

“Всі ці події відбуваються саме перед початком  виборчої кампанії до Верховної Ради України. Залишається незрозумілим, що заважало позивачу “захищати свої права” раніше – адже, за його словами, він знає про так зване “порушення” з 2001 року? І чому він розпочав це робити саме напередодні виборів? Все разом: надмірна сума відшкодування, залучення у якості відповідачів юридичних осіб, які здійснюють випуск газет та  вимоги  припинити випуск газет та накласти арешт на майно відповідачів, свідчать про те, що метою позову є припинення виходу газет.

Редакція газети  закликає  журналістську спільноту  широко висвітлювати даний судовий процес для забезпечення громадського контролю щодо недопущення порушення чинного законодавства України”, - зазначено у заяві Кулясова.

Водночас, як повідомив ІМІ Кулясов, позивачом є Олександр Хуторний, який у 1993 році зареєстрував приватне підприємство «С-КРОН», яке здійснювало випуск видання «Приватна газета», а у 1998 році почало випуск газети «Телеграф». Проте, зауважив Кулясов, увесь час існування підприємства «С-КРОН», підготовку та випуск газет здійснював колектив редакції під його керівництвом, а позивач Хуторний займався іншою діяльністю, яка не мала жодного відношення до преси. Ні позивач, ані його підприємство не здійснювали реєстрацію знаку для товарів та послуг на назви газет.

У 2001 році ПП «С-КРОН» припинило діяльність. 27 січня 2006 року юридична особа «С-КРОН» була ліквідована за рішенням засновника, оскільки не проводила господарської діяльності більше 3 років. Після припинення діяльності «С-КРОН», у 2001 році Кулясов зареєстрував друковані засоби масової інформації з назвами «Кременчуцький ТелеграфЪ» та «Кременчуцька Приватна газета». Як зауважив Кулясов, вказані назви є відмінними від назв газет, які видавалися ПП «С-КРОН» та є новими виданнями, діяльність яких не пов’язана ні з позивачем, ані з ліквідованим підприємством «С-КРОН». У 2003 році Кулясов зареєстрував знаки для товарів і послуг «ТелеграфЪ» та «Приватна газета».
 
Також Кулясов повідомив, що редакція видання звернулася з відповідною заявою до керівника Міжвідомчої робочої групи з аналізу додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів в Україні  Дарки Чепак. Відповідні звернення також надіслані до Комітету Верховної Ради України з питань свободи слова та інформації.
 
Газета “Кременчуцький ТелеграфЪ” незалежне комерційне видання, яке з 1998 року послідовно висвітлює діяльність міської влади в м. Кременчуці (Полтавська обл.). Газета - член Асоціації видавців періодичної преси в Україні. Журналісти видання з 2001 року співпрацюють з освітніми програмами IREX, U-Media, USAID, проектом журналістських розслідувань в Україні SCOOP.
 
Liked the article?
Help us be even more cool!