ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фундація Августа Вірлича отримала фейкового листа від податкової, там вбачають російський слід

Громадська організація “Фундація імені Августа Вірлича” отримала на електронну пошту лист з ознаками шахрайських дій нібито від “ДПІ у Солом’янському районі Києва. Про це повідомляє “Детектор медіа” з посиланням на “Кавун.City”.

Як зазначила редакція, 4 серпня на пошту Фундації імені Августа Вірлича надійшов лист нібито від ДПІ у Солом'янському районі Головного управління ДПС у Києві. У листі просили надати документи через те, що “проводиться відпрацювання низки підприємств, що у незаконної діяльності, на якому в даний час фахівцями ДПІ в Солом'янському районі м. Києва ДПС, проводиться документальна перевірка”.

“Детектор медіа” зауважує, що також отримав на редакційну пошту схожий лист з ознаками шахрайства.

У коментарі ДМ головна редакторка “Кавун.City” та голова правління “Фундації імені Августа Вірлича” Євгенія Вірлич зазначила, що намагається ретельно перевіряти пошту, а тому звертає увагу на всі листи, які приходять на особисту або редакційну пошту.

“Цей прийшов на особисту пошту – вона в реєстраційних документах зафіксована як пошта ГО. А тут ще й заголовок такий, повз який важко пройти: Керівнику: Громадська організація “Фундація імені Августа Вірлича” від: ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДПС у м. Києві. Стало просто неймовірно цікаво”,  – розповіла Вірлич.

За її словами, пошта, з якої прийшов лист: [email protected], яка схожа на корпоративну, але точно не державної установи. 

Також Вірлич додала, що ні вона, ні її громадська організація не мають стосунку до ДПІ у Солом’янському районі Києва: ““Ми зареєстровані у Херсоні і останнім часом переважна більшість наших транзакцій – із контрагентами з Херсонщини. Чого б ми мали зацікавити тутешню податкову?”

Крім того, вона звернула увагу на російський слід: “Замість ЄДРПОУ написано ЕГРПОУ. Все, далі можна читати вже для розваги. Хоча почитала і далі. Дуже ламаний текст, неузгоджені словосполучення і речення. Видно, що перекладали не носії української мови”.

“Це лише ті ознаки, які власне на поверхні. Далі можна пошукати дані фахівця, який нібито надіслав цей лист – і ви не знайдете його в реєстрі декларацій. Хоча це дивно: мав би бути. Не так багато причин, аби спеціаліст податкової, уповноважений відправляти листи, не оприлюднює декларацію. Також лист мав би бути шифрованим – зі спеціальною позначкою про це. Якщо розглянути законодавчі документи, на які посилаються шахраї, то підстав вимагати копії документів у них теж немає. Але все це – вторинне: вже за первинними ознаками було зрозуміло, що ДПІ у Солом'янському районі ГУ ДПС у м. Києві не має жодних підстав надсилати нашій організації такі листи.

Хоча треба зауважити: адресу ДПІ у Солом'янському районі Києва шахраї зазначили вірно. Мабуть, це мало вселити в мене упевненість, що це дійсно податківці надіслали листа”, – зазначила Євгенія Вірлич.

Оскільки у додатку до листа були файли та посилання, то Євгенія одразу зрозуміла, що це спроба зламати пошту або отримати доступ до пристроїв.

Листа вона надіслала до фахівців “Лабораторії цифрової безпеки”, які підтвердили, що це шахраї.

Євгенія планувала написати заяву до кіберполіції та Служби безпеки України.

Liked the article?
Help us be even more cool!