ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ФСБ готується відстежувати весь інтернет-трафік росіян

21.09.2016, 09:40

ФСБ Росії разом з Мінкомзв'язку і Мінпромторгу обговорюють можливість розшифровки і аналізу всього інтернет-трафіку росіян. Про це повідомляє “Українська правда” з посиланням на російське видання “Комерсант”.

Для виконання положень “закону Ярової” ФСБ спільно з Мінкомзв'язку і Мінпромторгу обговорює не лише питання зняття даних і їх зберігання, а й розшифровки і аналізу всього інтернет-трафіку.

“Зберігати ексабайти шифрованого інтернет-трафіку не має сенсу – в ньому нічого не знайдеш. ФСБ виступає за те, щоб розшифровувати весь трафік в режимі real-time і аналізувати його за ключовими параметрами, умовно кажучи, за словом “бомба”, а міністерства наполягають на розшифровці трафіку лише щодо тих абонентів, які привернуть увагу правоохоронних органів”, – розповів співрозмовник в адміністрації президента РФ.

Згідно з “законом Ярової”, організатори поширення інформації, тобто власники інтернет-майданчиків, що дозволяють передавати електронні повідомлення, такі як Google, “Яндекс”, Mail.ru Group, Whatsapp, Telegram, Viber, Facebook, “ВКонтакте” та ін., зобов'язані вже з 20 липня здавати ключі шифрування на вимогу ФСБ.

“Іноземні компанії цій вимозі просто не підкоряться, а російські, може, і здадуть ключі після численних вимог. Але в інтернеті величезна кількість сайтів, які не є організаторами поширення інформації і використовують захищене https-з'єднання. Без розшифровки трафіку не завжди можна зрозуміти, на який сайт заходив користувач, не кажучи про те, що він там робив”, – пояснив один зі співрозмовників видання.

Один з обговорюваних варіантів дешифрування – установка на мережах операторів обладнання, здатного виконувати MITM-атаку (Man in the Middle).

Таке обладнання розшифрує перехоплений від сервера трафік, а перед відправкою користувачеві заново зашифрує його SSL-сертифікатом, виданим російським підтверджуючим центром.

Для аналізу нешифрованого і вже розшифрованого трафіку планується використовувати DPI-системи (Deep Packet Inspection), які і зараз застосовуються багатьма операторами.

В Мінпромторгу РФ відмовилися від офіційних коментарів, в ФСБ і Мінкомзв'язку на запит видання не відповіли.

Фото - www.prof-director.ru

Liked the article?
Help us be even more cool!