ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фрідом Хауз занепокоєний початком кампанії на дискредитацію громадських активістів

10.10.2013, 15:42

Фрідом Хауз занепокоєний цілеспрямованою інтернет-кампанією, яка, очевидно, має на меті дискредитацію Оксани Романюк, відомої активістки свободи слова в Україні та Інституту Масової Інформації (ІМІ), де вона нещодавно стала директором. Про йдеться в заяві міжнародної організації.

Як зазначають в організації, наступ на пані Романюк – лише остання з акцій, спрямованих на дискредитацію журналістів та маніпулювання ЗМІ в Україні. Тиждень тому електронна пошта та комп’ютер Оксани Романюк зазнали атаки хакерів, і вкрадена інформація з’явилася у наклепницьких статтях, опублікованих у фальшивих Інтернет-газетах, які тільки виглядом нагадують реальні ЗМІ. Хакери також опублікували всі її персональні файли на веб-сайті, котрий, очевидно, також пов’язаний з тими ж фальшивими ЗМІ.

"Хтось хоче дискредитувати Оксану Романюк, шановану захисницю прав людини, та провідну організацію свободи ЗМІ, Інститут масової інформації, шляхом цілеспрямованих персональних нападів", — сказала Сюзан Корк, директор євразійських програм у Фрідом Хаузі. — Владі слід негайно розпочати розслідування цієї хакерської атаки, виявити, хто веде цю кампанію знеславлення, і притягнути їх до відповідальності за цей злочин".

"Неясно, хто стоїть за цими веб-сайтами або за атакою хакерів на комп’ютер Романюк, — пишуть у Фрідом Хауз, хоча ці ініціативи, як видається, спрямовані на дискредитацію захисників прав людини та реформ в Україні. Україна зараз головує в Організації безпеки та співробітництва в Європі (ОБСЄ), і може незабаром підписати серію договорів з Євросоюзом, котрі поглиблять її стосунки з цим політичним та торговим утворенням".

"Фрідом Хауз занепокоєний тим, що цей напад хакерів є ще одним проявом зусиль, що їх впливові сили застосовують для маніпулювання засобами масової інформації в Україні, котрі і так страждають від засилля чорного піару, таємно проплачених новин, які називаються "джинса", і сумнівних оборудок і практик між олігархами та бізнесменами, котрі пов’язані з урядом", — додала Сюзан Корк. — На жаль, ми можемо додати цей хакерський напад до переліку фізичних та інших нападів на журналістів і ЗМІ в Україні, котрий в 2013 все розширюється і розширюється".

Фрідом хауз закликає регіональних партнерів України вимагати від її уряду притягнути до відповідальності тих, хто нападає на журналістів та організації громадянського суспільства, та гарантувати вільний і відкритий простір для незалежних засобів масової інформації та груп громадянського суспільства.

Liked the article?
Help us be even more cool!