ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House знову визнав Україну частково вільною країною

16.01.2018, 13:07
Фото - Freedom House

Міжнародна правозахисна організація Freedom House занесла Україну до категорії “частково вільних” країн. Про це йдеться і новому звіті організації “Свобода у світі – 2018”, оприлюдненому 16 січня, повідомляє УНІАН.

За даними звіту, Україна здобула три із семи балів у “рейтингу свободи” (за наведеною шкалою, сім балів - найгірший показник). У звіті зазначено, що Україна продовжує відновлюватися після розладу, спричиненого втечею екс-президента Віктора Януковича у 2014 році, а також кризи, пов’язаної з окупацією Криму РФ та підтримкою нею бойовиків на Донбасі.    

Також організація зазначає, що нездатність влади боротися з корупцією на вищих рівнях зменшила популярність уряду та вплинула на певні зусилля з проведення реформ. У сфері громадянських свобод політичний тиск та напади на журналістів погрожували свободі ЗМІ.

Водночас, йдеться у звіті, протягом року уряд досяг прогресу в підготовці та впровадженні декількох реформ, включно з реформою охорони здоров’я та освіти, а також у сфері розширення влади місцевих адміністрацій.

Зусилля, спрямовані на боротьбу з поширенням корупції, призупинилися, коли НАБУ зіткнулось із політичним втручанням, а голова антикорупційного комітету парламенту був усунений з посади.

Неурядові організації зіткнулись із новими вимогами щодо розкриття інформації, а антикорупційний суд так і не було створено до кінця 2017 року.

Крім того, Freedom House зазначає, що корупція залишається серйозною проблемою і, незважаючи на тиск громадянського суспільства, політична воля до боротьби з нею залишається недостатньою. У звіті згадується про санкції, що були запроваджені Україною стосовно популярних російських соцмереж та інтернет-ресурсів. Влада, як зазначається, продовжує піддавати цензурі деякі російські ЗМІ та забороняти окремим російським журналістам в’їзд до України.

Freedom House зауважує, що висновки організації щодо України не стосуються окупованого Росією Криму, який розглядається окремо.

Нагадаємо, у доповіді Freedom House за 2016 рік організація зарахувала Україну до частково вільних країн, поставивши 3 бали.

Публікація звіту спричинила резонанс, оскільки на інфографіці організації окупований Крим та материкову Україну було позначено різними кольорами. Зазначимо, що цього року анексований Росією півострів та вільна територія України також позначені в інфографіці FH різними кольорами.

Liked the article?
Help us be even more cool!