ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House знову визнав Україну частково вільною країною

05.06.2019, 12:19

Міжнародна правозахисна організація "Freedom House" занесла Україну до категорії “частково вільних” країн. Про це йдеться в щорічному звіті організації “Freedom in the world 2019” із заголовком “Відступ демократії”, оприлюдненому 5 червня, повідомляє Радіо Свобода.

Хоча правозахисники визнали Україну, як і в попередніх звітах, частково вільною, однак зафіксували пониження рівня громадянських свобод у 2018 році. Бал знизився із 3 до 2.

Це пов’язане, зокрема, зі зростанням активності праворадикальних рухів, нападами на журналістів, громадських активістів та членів меншин, намаганням зірвати громадські обговорення деяких тем та протидію акціям сексуальних меншин.

Українська влада, на думку правозахисників, не провела ефективних розслідувань і судових переслідувань щодо цих інцидентів.

Згідно зі звітом, напади на журналістів, громадських активістів та членів меншин є частими та зазвичай безкарними.

Влада також виявилася нездатною провести ефективні розслідування резонансних убивств, таких як убивство журналіста Павла Шеремета за допомогою вибухового пристрою в автомобілі в центрі Києва у 2016 році.

Також у звіті зазначено, що у 2018 році влада поновила заходи, що вилучають низку російських ЗМІ з українських систем комунікації та забороняють журналістам, що представляють ці ЗМІ, в’їзд до країни.

Протягом року спостерігалося зростання тиску, спрямованого на обмеження публікації іноземними мовами. Kyiv Post, англомовна газета, попередила, що вона та інші ЗМІ можуть бути змушені закритися через запропонований законопроект, згідно з яким усі медіа мають випускати українські версії всіх повідомлень та інших матеріалів.

Журналісти продовжують перебувати під загрозою насильства та залякування. Незалежний Інститут масової інформації зареєстрував 201 випадок порушення свободи ЗМІ в період із січня по листопад 2018 року. Серед цих випадків 28 охоплювали побиття або напади, а 27 – погрози та залякування.

Як повідомляв ІМІ, Freedom House за 2018 рік занесла Україну до категорії “частково вільних” країн, поставивши 3 бали.

У доповіді Freedom House за 2016 рік організація зарахувала Україну до частково вільних країн, поставивши 3 бали.

Liked the article?
Help us be even more cool!