ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Freedom House відзначив покращення рівня демократії в Україні

06.05.2020, 12:01
Фото – фейсбук Freedom House в Україні
Фото – фейсбук Freedom House в Україні

Американська правозахисна організація Freedom House у своїй доповіді "Країни перехідного періоду" зазначила, що в Україні за останні два роки спостерігалося “найбільше покращення в історії спостережень звіту”.

Про це йдеться в доповіді американської правозахисної організації Freedom House "Країни перехідного періоду", оприлюдненій 6 травня, повідомляє "Голос Америки".

Доповідь визначає демократичний рейтинг країн за шкалою від 1 до 7. У цьогорічній доповіді Україна отримала 3,39 бала, а загалом її рівень демократії оцінено в 40%. Для порівняння: найвищий бал отримала Естонія – 6,07, а Росія – 1,39. Окрім Естонії, Україну випередили Словенія, Латвія, Чехія, Литва, Словаччина, Польща, Болгарія, Румунія, Хорватія, Сербія, Чорногорія, Албанія та Північна Македонія.

Водночас експерти дали високу оцінку прогресу України. Правозахисники зазначають, що в Україні за останні два роки спостерігалося “найбільше покращення в історії спостережень звіту”. Наприклад, 2010 року “демократичний бал” України становив 3,61, 2013-го – 3,14, 2014-го – 3,07. 

Найвищі бали цього року Україна отримала за категоріями "громадянське суспільство" (5), "виборчий процес" (4,5), "незалежні ЗМІ" (3,75) та "місцеве демократичне урядування" (3,25). Низькі оцінки Україна отримала за категоріями "корупція" (2,25), "судочинство та його незалежність" (2,50), "демократичне урядування на державному рівні" (2,50).

Як ідеться в доповіді, Президент України Володимир Зеленський зіткнеться з викликом “очікувань громадськості, довіри з її боку, збереження цієї довіри, та реструктуризації корумпованої системи без порушення демократичних норм”.

Саме порушення демократичних норм, на думку дослідження, є головною проблемою деяких сусідів України.

Україна згадується в доповіді на рівні з країнами Балтії, Польщею, Болгарією, Грузією та Вірменією як країна, де “різношерсті групи крайніх правих, насильницьких груп екстремістів гучно заявили про себе”. У розділі рекомендацій доповідь також звертає увагу на важливість запобігання насильству з мотивів ненависті проти вразливих громад та реакції на нього.

“Хоча ці групи та їхні ксенофобські меседжі не є чимось новим, вони продемонстрували новий рівень міжнародної співпраці та отримували підтримку від однодумців в Америці та Західній Європі”, – йдеться в доповіді.

Freedom House у розділі рекомендацій радить урядам США і Європи посилювати та захищати основі цінності й убезпечуватися від маніпуляцій з боку авторитарних суб'єктів.

Зокрема, щодо України правозахисники радять США та Європі зробити просування демократії та прав людини пріоритетом двосторонніх відносин, підтримувати прозорість та підзвітність процесу урядування із залученням громадськості.

“Допомога й підтримка з боку США та європейських урядів відіграла провідну роль і має надалі посилювати прогрес України. Творці політики (на Заході. – Ред.) мають зробити пріоритетом програми, спрямовані на боротьбу з корупцією; вони також повинні уважно стежити за обмеженнями свободи волевиявлення, щоб переконатися, що будь-які обмеження, які ухвалюються, були важливими та пропорційними. Також, щоб убезпечити демократію в Україні, демократичні партнери мають підтримувати ініціативи, які посилюють незалежний нагляд за силовиками, працюють над запобіганням та реагують на насильство з мотивів ненависті щодо вразливих громад”, – зазначає Freedom House.

Водночас організація зауважує, що дедалі більше державних лідерів перестали навіть удавати, що грають за правилами демократії. З огляду на це демократичні країни, зокрема члени ЄС та США, мають вдатися до низки кроків, щоб не допустити руйнування демократії. 

Liked the article?
Help us be even more cool!