ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Французький історик написав книгу про полк "Азов", щоб "відокремити правду від російської пропаганди"

18.10.2023, 18:00
Юлія Гаркуша
Фото – фейсбук Адріена Нонжона
Фото – фейсбук Адріена Нонжона

У Франції вийшла в друк книга французького вченого, історика Адріена Нонжона (Adrien Nonjon) "Полк "Азов" – український націоналізм на війні". 

Про презентацію книги представниці ІМІ в Донецькій області розповів сам автор.

За словами Нонжона, книга має на меті дати краще зрозуміти цей український військовий підрозділ та відокремити правду від російської пропаганди. Поки що книжка вийшла тільки французькою мовою і здебільшого націлена на європейську аудиторію. На роботу зі збору інформації та написання в автора пішло сім років. 

У 2016 році французький дослідник політичних ідеологій та історик Адріен Нонжон побував у Маріуполі, звідти й почала свій шлях книга. У той час багато говорилося про Україну і націоналізм. Зокрема, в європейському інформаційному просторі повторювалося те, що говорила російська пропаганда.

"Ось чому я хотів провести детальне дослідження в магістратурі. Цього разу я подумав, що по-справжньому зрозуміти це можна, тільки приїхавши до України, щоб обговорити, поспостерігати й насамперед прочитати внутрішні джерела українською мовою", – розповів Адріен Нонжон в інтерв’ю представниці ІМІ Юлії Гаркуші.

Фото з фейсбук-сторінки Адріена Нонжона

Зараз Адріен вивчає українську, водночас знає російську, тому фіксери в Маріуполі ще 2016 року допомагали лише з пошуком спікерів та за потреби в розумінні контексту. "Мені дуже хотілося поглянути на це безпристрасно, навіть якби йшлося про правих радикалів. З початком повномасштабної війни мені знову ставили питання про "українських нацистів", і, звичайно, у зв'язку з трагедією в Маріуполі в журналістів і громадськості було багато питань. На щастя, ми зробили багато педагогічної роботи, щоб пояснити, контекстуалізувати та показати, що те, що говорили росіяни про "Азов", було повністю хибним або часто перебільшеним", – розповів Нонжон.

Книга Адріена – це не журналістське розслідування, а наукова робота. Автор книжки каже, що було непросто знайти баланс між простотою написання для читача та глибиною наведених аргументів.

"Я думаю, що мені вдалося показати в книзі кілька речей. Перше: "Азов" – це не утворення "після Майдану", тому що його витоки сягають 1990-х років. Друге: незважаючи на наявність яскраво вираженого правого ідеологічного минулого, не слід уявляти, що цей полк повністю складається з неонацистів. Він підпорядковується державі й представляє елітну силу, до якої багато хто намагався приєднатися, оскільки вони були найкращими. Третє: необхідно розрізняти полк і політичну партію "Національний корпус". Звичайно, є зв'язки, але вони засновані на бойовій соціалізації у 2014–2015 роках. "Азов" і його націоналізм є продуктом війни й російського вторгнення. Я думаю, що необхідно зараховувати ідею про те, що цей рух є однорідним, до відносної. Існує багато підгруп, які борються за керівництво партією та її політику. У кожного свій політичний календар", – перелічує основні тези книги Адріен Нонжон.

Також автор у книзі пояснив, що "Азов" і "Національний корпус" уособлюють зовсім інший ультранаціоналізм, ніж той, який міг існувати в Україні.

"І після того, як я не заперечую існування крайніх правих в Україні, я нагадую, що в Європі в нас також є екстремістські партії, і деякі з них перебувають при владі на відміну від України!" – резюмував французький історик Адріен Нонжон.

Книга "Le régiment Azov – Un nationalisme ukrainien en guerre" доступна онлайн та в паперовому варіанті на платформі "Амазон". Зараз існує лише французькою мовою.

Liked the article?
Help us be even more cool!