ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Польське радіо звинуватили в цензурі через видалення з чарту пісні із критикою уряду

20.05.2020, 10:05
Фото – rockkompas.pl
Фото – rockkompas.pl

Польське державне радіо Trójka звинуватили в цензурі через видалення з чартів пісні ветерана музичної сцени Казика Сташевського, у якій він завуальовано критикує керівну партію "Право і справедливість". На знак протесту звільнилися кілька діджеїв, а інші музиканти заявили, що не хочуть чути свої пісні на цьому радіо.

Про це повідомляє "Бабель" з посиланням на BBC.

Пісню Казимира Сташевського “Twój ból jest lepszy niż mój” ("Твій біль ліпший за мій") у Польщі розглядають як критику керівної партії. Її тема – заборона відвідувати цвинтарі під час карантину, яку порушив лідер партії Ярослав Качинський, відвідавши могилу свого брата Лєха, колишнього президента, що загинув в авіакатастрофі під Смоленськом 10 років тому.

Минулого тижня ця пісня очолила чарт на знаменитому радіо Trójka, чим поставила проблему рівності перед законом у Польщі в центр уваги. Невдовзі після публікації чарту із сайту радіо були видалені всі згадки про Казика та його нову пісню.

Директор радіостанції Войцех Ковалевський заявив, що пісня була просунута в топ штучно і має бути видалена. За даними журналістів, він просто змусив музичного директора "щось зробити з Казиком".

Звинувачення в цензурі з’явилися на тлі обвинувачень партії Качинського в перетворенні державних ЗМІ на рупори партійної пропаганди. Ведучі, діджеї, журналісти й музиканти висловили обурення тим, що Trójka, яка є однією з найстаріших і найпопулярніших радіостанцій країни, повертає найгірші методи комуністичних часів.

Політику керівництва радіо засудили й члени керівної партії, які назвали вилучення пісні з чарту актом невиправданої цензури. Віцепрем’єр Ядвіга Емілевич заявила, що свободу творчості не можна обмежувати, навіть якщо виконавець має інакшу думку. Міністр культури Пйотр Глинський зазначив, що хоч музиканти й роблять приголомшливі речі, цензура шокує ще більше.

Проте прем’єр-міністр Матеуш Моравецький сказав з цього приводу, що є важливіші речі, наприклад коронавірус і день народження Йоана Павла ІІ, а відвідування могили Качинського – це державний обов’язок, який має бути виконаний попри карантин.

Liked the article?
Help us be even more cool!