ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Франція тестує заборону на використання телефонів у школах дітьми до 15 років

28.08.2024, 13:27
Фото – independent.co.uk

Франція з 27 серпня в тестовому режимі запровадила заборону на використання телефонів у школах для дітей до 15 років. Метою заборони є впровадження “цифрової паузи” для дітей. У разі успіху обмеження буде запроваджене на національному рівні починаючи із січня.

Про початок тестувань оголосила в.о. міністра освіти Ніколь Беллубе, повідомляє The Guardian

В експерименті бере участь близько 200 середніх шкіл. У цих школах молодь буде зобовʼязана здавати телефони на вході до школи. Це посилення закону, ухваленого 2018 року, за яким учням молодших і середніх шкіл заборонено використовувати телефони на території навчальних закладів, але дозволено мати їх із собою.

Комісія, створена президентом Емманюелем Макроном, висловила занепокоєння, що надмірне використання гаджетів негативно впливає на здоровʼя й розвиток дітей.

У звіті на 140 сторінок, опублікованому в березні, йшлося, що “існує чіткий консенсус щодо прямих і непрямих негативних впливів цифрових пристроїв на сон, сидячий спосіб життя, недостатню фізичну активність і ризики надмірної ваги… а також погіршення зору”.

Автори звіту зазначають, що “гіпервикористання” телефонів та інших цифрових технологій шкодить не лише дітям, а й “суспільству і цивілізації”.

Вони рекомендують поетапні обмеження на використання мобільних телефонів дітьми: жодних телефонів до 11 років, телефони без інтернету з 11 до 13 років, телефони з інтернетом, але без соцмереж до 15 років.

Також пропонується не давати жодних цифрових пристроїв дітям до трьох років, адже вони “не є потрібними для здорового розвитку дитини”.

Як  пише видання, заборона телефонів у школах уже давно є дискусійною темою в Європі. У країнах, де діють подібні заборони, вони найчастіше стосуються лише використання пристроїв і не передбачають, що діти здаватимуть свої телефони.

Однією з найперших країн, що ввели подібні правила, була Італія – там телефони були заборонені 2007 року, тоді у 2017 обмеження було послаблено, а у 2022 році – запроваджено знову. Це стосується всіх вікових груп.

У Німеччині офіційних обмежень немає, але більшість шкіл забороняє використання мобільних телефонів і цифрових пристроїв у класі з ненавчальною метою. З початку цього року псевдозаборона діє також у нідерландських середніх школах, але у форматі рекомендації, а не юридичного зобовʼязання. Цього навчального року вказівка набуде чинності й для молодших шкіл.

У лютому цього року уряд Великої Британії випустив вказівки для шкіл “щодо заборони використання мобільних телефонів протягом навчального дня”, але зазначив, що політика використання телефонів є рішенням директорів шкіл. 

У Португалії експериментують з компромісним рішенням: у тамтешніх школах запроваджено кілька днів без телефонів щомісяця. Водночас школи в деяких автономних регіонах Іспанії ввели заборону, але на національному рівні обмежень немає.

В Україні відсутні загальнодержавні обмеження користування смартфонами в школах.

Марія Ігнатьєва, Катерина Дячук

Liked the article?
Help us be even more cool!