ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Невідомі зв’язувалися з китайськими активістами через фейкові акаунти репортерок Reuters

28.02.2023, 15:07
Фото – verite.org
Фото – verite.org

Невідома особа чи особи вкрали дані двох журналісток Reuters для створення фейкових акаунтів у соцмережах, а потім протягом кількох місяців контактували з китайськими активістами від імені цих акаунтів.

Про це пише Reuters.

Підроблені облікові записи двох журналісток – голови шанхайського бюро видання Бренди Ґо та гонконгської кореспондентки Джессі Пан – почали з’являтися в різних соцмережах, зокрема в Instagram і Telegram, наприкінці листопада.

Як постає зі скриншотів і кількох свідчень, отриманих Reuters, самозванець чи самозванці цікавились інформацією про групу активістів, пов’язану з листопадовими протестами проти жорсткої протиковідної політики китайського уряду.

Першим про існування підроблених акаунтів повідомив у Twitter китайський активіст, відомий як Бадюцао, що проживає в Австралії.

На скриншотах Бадюцао, з якими ознайомилося Reuters, видно два фейкових акаунти, що нібито належать Пан, створені в Instagram і Telegram відповідно. Інший активіст повідомив Reuters, що три місяці спілкувався з людиною, яка видавала себе за Бренду Ґо, у Telegram.

У своєму твіті Бадюцао зазначив, що в Telegram до нього звертався дехто, хто назвався Джессі Пан і намагався дістати інформацію про китайськомовну онлайн-платформу Citizens Daily, де публікують протестне мистецтво.

На скриншотах, які Бадюцао надав Reuters, видно, як самозванець пише в груповому тг-чаті: "Вітаю всіх. Я Джессі з Reuters". Після цього самозванець питав двох учасників чату: "Чи є у вас якісь зв’язки з Citizens Daily?"

За словами Бадюцао, самозванець намагався викликати в групі довіру до себе, ділячись фактами з життя Пан та подробицями її нещодавньої роботи.

Бадюцао зазначив, що мова самозванця та запитання, які той ставив, викликали в нього підозру, тож активіст попросив його підтвердити свою особу через верифікований акаунт Джессі Пан у Twitter.

Самозванець відповів, що не має прав доступу до того акаунту, бо його "веде команда Reuters", згідно зі скриншотами розмови, наданими Бадюцао.

Після цього самозванець надіслав Бадюцао (політичному карикатуристу, відомому серед протестувальників) фото простроченого журналістського посвідчення Пан.

Reuters не вдалося з’ясувати, хто саме стоїть за фейковими особами медійниць. Після того як діяльність самозванців розкрили, всі їхні відомі акаунти й діалоги були видалені. Жоден з офіційних акаунтів Ґо чи Пан у соцмережах зламаний не був.

Речник компанії-власника Instagram, корпорації Meta Platforms, зазначив, що обліковий запис самозванця видалено з платформи, і відмовився розголошувати поробиці. Telegram не відреагував на прохання Reuters прокоментувати діяльність фейкових акаунтів журналісток на своїй платформі.

Речник гонконгського Бюро безпеки заявив: "Заохочуємо громадську спільноту повідомляти правоохоронцям про будь-які можливі злочини. Поліція реагуватиме на такі повідомлення, вживаючи належних заходів".

Адміністратор Citizens Daily у відповідь на прохання прокоментувати зазначив, що група підозрює, що до ситуації із самозванцями причетний китайський уряд. Адміністратор відмовився розголошувати своє ім’я з огляду на загрозу репресій та не надав жодних доказів на підтвердження своїх слів.

Міністерство закордонних справ Китаю, Адміністрація Китаю з питань кіберпростору та китайське Бюро громадської безпеки не відреагували на прохання прокоментувати звинувачення Citizens Daily.

Citizens Daily був каналом, за допомогою якого протестувальники обмінювались інформацією під час листопадових демонстрацій у низці міст Китаю, де люди висловлювали свою незгоду з протиковідною політикою Пекіна, а дехто вимагав відставки президента Сі Цзиньпіна та усунення від влади Комуністичної партії.

Масштаб громадського непослуху під час цих протестів став безпрецедентним для материкового Китаю за весь час правління Сі, який заступив на посаду президента понад 10 років тому; уряд відреагував хвилею арештів і посиленням безпекових заходів загалом.

Активіст, підписаний у Twitter як "accelflopping", повідомив Reuters, що самозванець, який вдавав із себе Бренду Ґо, зв’язувався з ним у Telegram. Щоб здобути його довіру, самозванець поділився світлиною журналістського посвідчення Ґо та подробицями її особистого життя, згадавши, зокрема, її національність.

Активіст, який проживає за кордоном, зазначив, що дізнався про самозванців від Бадюцао лише в суботу, а до того аж з кінця листопада ділився з "удаваною Брендою" планами свого угруповання щодо майбутніх протестів. Вони спілкувалися в Telegram-чаті, за винятком одного короткого дзвінка, зазначив він.

Активіст відмовився розголошувати своє ім’я з міркувань безпеки.

Людина з ніком 775lighting у Twitter опублікувала на своїй сторінці допис, де стверджує, що починаючи з 4 лютого до нього теж кілька разів зверталася "удавана Джессі Пан", яка намагалася "вкрасти секретні подробиці" про їхню протестну діяльність.

Reuters не вдалося зв’язатися з цією людиною для отримання коментаря.

Liked the article?
Help us be even more cool!