ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Фейк: Україна витрачатиме 100 тисяч гривень на одного біженця з Афганістану

15.09.2021, 13:33
Фото – фейсбук Андрія Єрмака
Фото – фейсбук Андрія Єрмака

У соцмережах поширюють фейк, що Україна нібито витрачатиме 100 тисяч гривень на біженців з Афганістану, повідомляє Радіо Свобода.

Як пише видання, таке повідомлення поширював анонімний телеграм-канал “Тьомний рицарь”, який медіаексперти пов’язують з обраними від “Слуги народу” народними депутатами Максимом Бужанським та Олександром Дубинським. 

Фінансування допомоги біженцям з Афганістану в розмірі 100 тис. грн на одну особу не підтвердили виданню ані в Державній міграційній службі, ані в Міністерстві закордонних справ, ані в Міністерстві соціальної політики. Втім, пише видання, наразі вони й не заперечили, пославшись на необхідність підготовки відповіді на такий запит.

Голова афганської громади Абдул Баяни зазначив, що біженці з Афганістану не отримують такої допомоги.

“Я думаю, якби такі гроші виділяли, то я б про це знав. Поки таких грошей не було. Але ж ми розуміємо, що бюджет України не такий великий і немає можливості допомагати такими сумами біженцям з Афганістану. Україна сама в непростій ситуації, тому це нереально. Ми вдячні за те, що стільки врятували й прийняли біженців. Це велика перевага – людське ставлення. Ми вдячні за це. Ми також будемо вдячні за допомогу з документами, про це зараз просимо Україну, щоб допомогли з документами”, – сказав Баяні.

Правозахисниця, яка на волонтерських засадах допомагає біженцям з Афганістану, Вікторія Нестеренко повідомила, що Україна на державному рівні надає афганським біженцям разову грошову допомогу в розмірі близько 1500 гривень на одну людину.

“Уперше про таке чую. З боку держави є разова допомога – близько півтори тисячі на одну людину. Це разово! Крім того, зараз держава заявляє, що не вистачає місць для перебування цих людей. Загалом усі біженці з Афганістану – це більш-менш заможні люди, освічені, які мали бізнес або роботу, переважно в міжнародних компаніях. Але є частина і таких, що приїхали до України, не маючи ні грошей, ні документів. У них немає житла, роботи, і вони не знають мови. Тому, зрозуміло, що півтори тисячі гривень не вирішує всіх проблем”, – зазначила Нестеренко.

Голова Одеської обласної державної адміністрації Сергій Гриневецький запевнив, що допомоги з держбюджету для біженців з Афганістану, які прибули нещодавно до Одеси, не надходило.

“Мені з бюджету не присилали. Нічого про це не знаю. Це проблеми Верховної Ради. Я про таку допомогу вперше чую. Але нам і не доручено цим займатися”, – сказав Гриневецький.

Медіаексперт Отар Довженко зауважив, що спростування неправдивих повідомлень часто має менший резонанс, ніж сам фейк, тому перед Україною стоїть питання, як припинити деструктивну діяльність поширювачів маніпулятивної інформації.

“Телеграм-канал “Тьомний рицарь” – це канал людей, які відверто шкодять Україні. Тут слід не розвінчувати кожен фейк, бо Дубинський і Бужанський наплодять завтра в десять разів більше. Треба пояснювати людям, що не можна взагалі довіряти цьому джерелу, пояснювати, що це джерело маніпулює громадською думкою навмисно”, – сказав він.

Як повідомили в Державній міграційній службі, нині із заявою про визнання біженцем звернулося 370 громадян Афганістану.

Liked the article?
Help us be even more cool!