ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ФБР звинувачують у неналежній перевірці акаунтів, які СБУ позначила як роспропаганду для видалення, – CNN

Фото – MANDEL NGAN / AFP / Getty Images / cnn.com
Фото – MANDEL NGAN / AFP / Getty Images / cnn.com

Федеральне бюро розслідувань США на прохання Служби безпеки України взяло участь у невдалій спробі зупинити російську дезінформацію, яка натомість завадила роботі справжніх американських акаунтів у соцмережах – навіть верифікованого російськомовного профілю Держдепартаменту. 

Про це йдеться в новому звіті парламентського Комітету з питань судочинства США, до якого першим отримав доступ CNN.

Автори звіту звинувачують ФБР у неналежній перевірці акаунтів, позначених СБУ як джерела російської дезінформації. Деякі акаунти, які ФБР передало Meta (Instagram і Facebook) та Alphabet (Google i YouTube) на розгляд, насправді критикували Росію та війну в Україні, зазначено у звіті.

Звіт, підготовлений у співпраці з парламентським підкомітетом з можливого зловживання повноваженнями федерального уряду, спирається на низку судових запитів, які комітет надіслав Meta й Alphabet у лютому в межах розслідування щодо того, чи брала федеральна влада участь у цензурі соцмереж.

До й після повномасштабного російського вторгнення в Україну в лютому 2022 року ФБР та інші американські державні органи намагалися обмежити вплив російської пропаганди про війну. Зазвичай у межах такої роботи ФБР передає соцмережам вказівки щодо координованих дезінформаційних акцій.

Втім, цього разу комітет заявляє, що ФБР передала компаніям інформацію, отриману від СБУ, не перевіривши її попередньо. У ФБР відмовилися коментувати ситуацію. CNN звернувся по коментар до СБУ, посольства України у Вашингтоні, Держдепартаменту й Meta.

Комітет заявляє, що СБУ надіслала ФБР списки акаунтів у соцмережах, які нібито “поширюють російську дезінформацію”, а потім ФБР “у звичайному порядку передала ці листи відповідним соцмережам, які, своєю чергою, поширили інформацію серед своїх працівників, відповідальних за модерацію контенту й дотримання правил”.

Як зазначив комітет, ФБР та СБУ “в листуванні з компаніями позначили справжні американські акаунти, зокрема верифіковані профілі Держдепартаменту США й деяких американських журналістів як дезінформаційні” та вимагали видалення цих акаунтів.

У звіті зазначається, що російськомовний профіль Держдепартаменту в Instagram (@usaporusski) було додано до списку на перевірку після того, як СБУ й ФБР внесли його до акаунтів, які, за їхніми даними, займалися “розповсюдженням контенту, що пропагує війну, недостовірно зображали події в Україні, виправдовували російські воєнні злочини в Україні, порушуючи міжнародне законодавство” тощо. Водночас @usaporusski є офіційним, верифікованим російськомовним акаунтом Держдепартаменту США.

Meta не виконала отриманого від правоохоронців запиту. Звіт комітету містить подробиці про те, як один з керівників Twitter в електронному листі ФБР звернув увагу на те, що деякі з профілів у списку “належать американським і канадським журналістам”.

В електронних листах, цитованих у звіті комітету, агенти ФБР жодного разу не вимагають видалення контенту із соцмереж. Натомість вони передають компаніям інформацію від СБУ й просять їх переглянути вказані профілі й вжити належних, на їхню думку, заходів.

Парламентська рада також заявляє, що СБУ мала сумнівні мотиви, коли складала свій список акаунтів, посилаючись на рішення Президента України Володимира Зеленського у 2022 році звільнити очільника СБУ “у зв’язку з російським проникненням в СБУ”.

У звіті також ідеться, що ФБР нібито передавало запити СБУ на цензуру контенту в Google і YouTube. За словами комітету, вони опитали одного з керівників відділу кібербезпеки Google, який повідомив їм, що після російського вторгнення в Україну компанію “завалили різними запитами” на видалення контенту.

“Співробітник Google свідчить, що ці запити на цензуру йшли від українського уряду, урядів інших східноєвропейських країн, Євросоюзу та Єврокомісії”, – зазначено у звіті.

Комітет планує використати цей звіт і його висновки як доказ, що ФБР порушило свободу слова – звинувачення, які республіканці – члени ради просувають уже кілька місяців. 

Рада також заявляє, що підсумки звіту свідчать про “неконституційну діяльність з боку ФБР” і що ця діяльність “підважує національну безпеку”.

Нагадаємо, у липні 2022 року правоохоронці затримали начальника Головного управління Служби безпеки України в АР Крим Олега Кулініча за підозрою в держзраді й роботі на Росію.

Кулініч отримав повідомлення про підозру в скоєнні злочинів, передбачених ч. 1 ст. 255 (створення, керівництво злочинною спільнотою або злочинною організацією, а також участь у ній), ч. 1 ст. 111 (державна зрада), ч. 5 ст. 27 ч. 1 ст. 114 (пособництво в переданні або збиранні з метою передання іноземній державі, іноземній організації або їхнім представникам відомостей, що становлять державну таємницю).

Олег Кулініч був призначений на свою посаду указом Президента України Володимира Зеленського в жовтні 2020 року. У березні 2022 року Зеленський звільнив його з цієї посади.

Liked the article?
Help us be even more cool!