ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Facebook виявила в Африці нові мережі поширення російської пропаганди

31.10.2019, 11:14
Фото – ukrinform
Фото – ukrinform

Соціальна мережа Facebook видалила три підтримувані Росією мережі впливу, націлені на африканські країни, зокрема на Мозамбік, Камерун, Судан і Лівію. Про це пише Радіо Свобода з посиланням на газету The New York Times.

Facebook не уточнила кількості вилучених акаунтів, але, як стверджують у компанії, сторінки були пов’язані з російським "Агентством інтернет-досліджень", відомим як "фабрика тролів". За даними ЗМІ, її фінансує підприємець Євген Пригожин, якого називають близьким другом очільника Росії Володимира Путіна. США раніше запровадили санкції проти Пригожина за втручання в американські вибори.

У Стенфордській інтернет-обсерваторії, яка співпрацювала з Facebook, щоб розкрити російську кампанію впливу в Африці, заявили, що вона відрізнялася від тієї, що була проведена в Сполучених Штатах у 2016 році. Повідомлення на арабській мові були націлені відразу на декілька країн, а багато фейкових акаунтів створили найняті місцеві жителі, що заважало їх виявити.

Крім цього, якщо під час кампанії з втручання в американські вибори російські інтернет-тролі публікували у Facebook близько двох з половиною тисяч дописів на місяць, то тільки за жовтень у Північній і Центральній Африці було опубліковано майже дев’ять тисяч постів. Частина з них пропагувала російську політику в регіоні, інші – критикували дії Франції і США.

 

Алекс Стеймос, директор Стенфордської інтернет-обсерваторії і колишній головний співробітник компанії Facebook з питань інформаційної безпеки, пов’язав дії "фабрики тролів" зі спробою Росії розширити свій вплив в Африці. Він зазначив, що методи, які тролі використовують у цьому регіоні, можуть бути застосовані наступного року під час президентських виборів у США.

Росія активізувала свої дії в Африці кілька років тому. За даними журналістів, там діє "приватна військова компанія Вагнера", яку також пов’язують з Євгеном Пригожиним. Улітку минулого року в Центральноафриканській Республіці вбили трьох російських журналістів, які розслідували діяльність ПВК. Згідно з висновками розслідування, організованого Михайлом Ходорковським, за вбивством стоять структури, пов’язані з Пригожиним.

Liked the article?
Help us be even more cool!