ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Facebook шириться дипфейк з журналісткою "Голосу Америки", яка нібито рекламує торговельну платформу

Фото – скрін з voanews.com
Фото – скрін з voanews.com

У Facebook поширили дипфейкове відео, створене штучним інтелектом, із зображенням журналістки російської служби "Голосу Америки" Ксенії Туркової, в якому ведуча нібито "презентує" торговельну платформу.

Про це "Голосу Америки" стало відомо 27 жовтня, пише "Детектор медіа".

Відео починається вступним словом Туркової російською, але більша частина ролика – теж згенероване штучним інтелектом "ввімкнення" ізраїльського підприємця Юрія Мільнера, який начебто рекламує платформу для трейдингу.

Відео було опубліковане на Facebook-сторінці аргентинського комунікаційного агентства Digit Estudio, яке, ймовірно, неактивне з 2021 року.

"Голосу Америки" не вдалося визначити, хто створив шахрайську рекламу. Наразі обліковий запис агентства та саме фейкове відео недоступні, однак компанія Meta досі не відповіла на електронного листа видання з проханням прокоментувати цю ситуацію.

За словами Ксенії Туркової, яка з 2017 року живе в США, їй знадобилося кілька хвилин, щоб зрозуміти, що відео підроблено. 

"Я відчувала себе вразливою, і я відчувала, що моя репутація як журналіста може бути під загрозою", – прокоментувала медійниця.

Як зауважив заступник директора Центру бізнесу та прав людини Нью-Йоркського університету Стерна Пол Барретт, суть дезінформації часто полягає не в тому, щоб переконати людей думати так чи інакше, а насправді заплутати їх та підірвати віру в те, що вони бачать, чують або ж читають. 

"Ведучі новин є обличчям довіри до традиційних медіа. Їхнє залучення, здається, є одним з найефективніших методів поширення дезінформації з усіх, що ми бачили досі", – також зазначив Білл Дрексель, фахівець зі штучного інтелекту в Center for New American Security у Вашингтоні.

Liked the article?
Help us be even more cool!