ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Євросуд визнав правомірність трансляції уривків судового засідання без дозволу суду

20.04.2016, 11:49

22 березня Європейський суд з прав людини ухвалив рішення у справі Pinto Coelho v. Portugal (no.48718/11), яким визнав порушення статті 10 Конвенції через призначення журналістці штрафу за транслювання уривків судового засідання без отримання дозволу суду. Про це повідомляє “Юридична практика” з посиланням на “Захист прав в Євросуді”.

Заявниця працювала журналісткою на одному з португальських телеканалів. Вона підготувала репортаж про судовий розгляд у справі про пограбування, підозрюваним в якому був 18-річний хлопець (публічна особа), невинність якого намагалася довести заявниця. В репортаж вона також помістила уривки аудіозапису судового засідання, при цьому голоси суддів були змінені.

Після трансляції репортажу, суддя написав скаргу прокурору на заявницю, посилаючись на те, що дозволу транслювати уривки судового засідання суд не давав. Прокуратура відкрила провадження за фактом недотримання правового порядку на тій підставі, що неотримання дозволу суду порушувало норми кримінального процесуального та Кримінального кодексу Португалії. Заявниця говорила про те, що такі дії прокуратури становлять перешкоджання журналістській діяльності. Однак суд підтримав позицію прокуратури і присудив заявниці виплатити штраф у розмірі 1500 євро. Суди вищих інстанцій підтримали це рішення.

Євросуд вказав, що незважаючи на те, що втручання в право на вираження своїх поглядів було відповідно до закону і переслідувало законну мету, воно не було необхідним у демократичному суспільстві. Справа, яку транслювала заявниця у своєму репортажі, становила суспільний інтерес і в результаті не порушила ані презумпцію невинуватості, ані вплинула на суддів при прийнятті ними рішення. Національні суди просто застосували норму закону і не розглядали конкретну справу ретельно. Також Європейський суд вказав, що штраф був занадто великим і склав загрозу для вираження своїх поглядів журналістами в майбутньому.

Liked the article?
Help us be even more cool!