ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

ERR: У Латвії можуть заборонити теледебати російською мовою

Заява Латвійського телебачення про проведення передвиборчих дебатів у Європарламенті російською мовою викликала резонанс. Тепер їх намагаються заборонити через закон, повідомляє ERR.

Водночас урядові партії "Прогресивні" й "Союз зелених і селян" та опозиційна партія "Стабільності" заявляють, що довіряють рішенню латвійського суспільного мовника вести передвиборчі дебати до Європарламенту російською.

На думку представників цих партій, якщо щось не за законом, то це мають оцінити самі суспільні медіа. 

Не підтримала дебати російською партія прем'єрки "Нова Єдність". Прем'єрка Латвії Евіка Силіня заявила, що брати участь у виборах можуть лише громадяни Латвії, а вони мають знати державну мову.

Лідер опозиційного "Об'єднаного списку" Едвард Смілтенс заявив, що "це спроба мобілізувати одну певну частину суспільства, що може вплинути на результати виборів".

"У цьому контексті "Об'єднаний список" також вніс поправки до закону, і вони будуть подані на розгляд сейму, щоб чітко і ясно сказати, що передвиборчі дебати мають вестися державною мовою, якщо вони проводяться за державні гроші", сказав він.

Тим часом Нацоб'єднання вже внесло поправки до закону про передвиборчу кампанію, які забороняють проведення передвиборчих дебатів російською мовою. Виконавчий директор Балтійського центру розвитку ЗМІ Гунта Слога запитує: чи ми є демократичною країною?

"У цьому немає нічого унікального, просто в нинішній політичній атмосфері різні питання свідомо поляризовані й, на жаль, контент російською мовою вже давно перестав обговорюватися професіоналами. Ця дискусія є абсолютно політизованою. Особливо для певних політиків і політичних сил, які використовують її у своїй передвиборній риториці. Йдеться взагалі про основні принципи демократії, де ми даємо кожному можливість висловити свою думку", наголосила Слога.

Редакційна колегія мовника провела засідання, де обговорювалося питання проведення передвиборчих дебатів Європарламенту російською мовою. Незважаючи на критику з боку низки політиків та громадськості, на зустрічі було вирішено не змінювати плани.

Як повідомляв ІМІ, латвійський інтернет- та телепровайдер Balticom зазнав 9 травня кібератаки. На інтернет-телебаченні компанії транслювався парад з Москви.

Liked the article?
Help us be even more cool!