ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

«Експрес» заявляє, що міліція шукала «жучки» в квартирі журналіста без належної апаратури

08.01.2013, 12:01

Редакція газети «Експрес» заявляє, що 7 січня 2013 року з 17.20 до 00.00 у квартирі журналіста видання Тараса Зозулінського проводились слідчі дії, йдеться на сайті видання.

Слідчо-оперативна група разом із спеціалістами НДЕКЦ шукали у квартирі пристрої для прослуховування. Керував процесом особисто слідчий Галицького РВ міліції В.Медвідь.

«Спеціалістів НДЕКЦ не забезпечили жодним необхідним обладнанням для швидкого виявлення радіоелектронних пристроїв, огляд проводився за допомогою ліхтарика, викруток та ножа і здійснювався виключно руками», - пише видання.

Як заявив адвокат юридичної кантори «Мицик і партнери» Петро Кравчук: «Після такого огляду квартири міліцією, я не можу стверджувати, що у приміщенні немає пристроїв для негласного зняття інформації. Я на власні очі бачив увесь процес. Огляд міліцією проводився візуально, без спеціалізованого обладнання. Тому говорити, що у квартирі журналіста немає пристроїв для негласного зняття інформації не можемо».

У Тараса Зозулінського склалось враження, що під час обшуку слідчі навмисне зволікали, щоб розсіяти увагу присутніх: «Адже завдання, яке перед ними стояло, за допомогою спецтехніки можна виявити за лічені хвилини. А все, що відбувалося, було більше схоже на виставу».

Також  журналіст наголошує, що слідчий під час  обшуку «по-дружньому» пояснив, що знайдений пристрій необхідно привезти у райвідділ, інакше буде перевернута «з ніг на голову» уся редакція газети «Експрес» і робота журналістів буде паралізована. При цьому видання наголошує, що 7 січня у розмові з керівником відділу розслідувань газети «Експрес» Світланою Мартинець слідчий Медвідь узгодив, що представник редакції  передасть знайдений у квартирі журналіста пристрій для негласного зняття інформації після отримання слідчим відповідної санкції суду щодо вилучення цього важливого речового доказу.

Втім, як  розказав у коментарі «Телекритиці», начальник ГУМВС України у Львівській області Олександр Рудик, слідчі дії у квартирі журналіста 7 січня проводили спеціально навчені люди з спеціальною апаратурою: «У квартирі не виявлено жодного підслуховуючого чи прослуховуючого пристрою. Як людина, яка працює у карному розшуку тривалий час, мене цікавить єдине питання - де був елемент живлення для цього підслуховуючого засобу? Зараз техніки можуть зробити прослуховуючий засіб будь-якого розміру, але надзвичайно маленький елемент живлення ще не придумали. На мою думку, це взагалі абсурд. До нас часто звертаються люди, які заявляють, що їх прослуховують через космос та через розетки, яких труять газом через повітряні шари».

За його словами, представники газети самі наполягають, щоб міліція взяла  санкцію суду на обшук. Він наголошує, що знайдений журналістом пристрій не був наданий заявником правоохоронцям.

«Вони кажуть: пристрій у нас є, але беріть дозвіл суду. А пристрій вони ще навіть не принесли, ми його ще не бачили, - звернув увагу начальник ГУМВС України у Львівській області.  - Хоча згідно з новим кримінально-процесуальним кодексом власник  може надати дозвіл суду для огляду власного помешкання та огляду пристрою. Керівник відділу газети «Експрес» Світлана Мартинець каже: візьміть санкцію суду, щоб провести обшук. А  наступна публікація газети буде про те, що у редакції проведений обшук? Свідомий  громадян  має прийти з адвокатом, принести пристрій, сфотографувати, описати, надати пояснення, а не морочити нам голову - візьміть санкцію суду і проведіть у нас обшук».

Рудик зазначив, що заява журналіста зареєстрована у єдиному реєстрі, міліція проводить перевірку, а коли буде наданий пристрій, буде прийняте рішення щодо цієї заяви.

За неофіційною інформацією джерел у міліції, пристрій був виявлений у дитячому рушничку з кишеньками.

Нагадаємо, 7 січня, за заявою Тараса Зозулінського відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

6 січня журналіст знайшов у своєму домашньому одязі автономний прослуховуючий пристрій. Після цього Тарас Зозулінський та редакція газети подали заяви та повідомлення про злочин до Галицького РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області, ГУМВС України у Львівській області, Прокуратури Львівської області та Управління Служби безпеки у Львівській області.

На думку Тараса Зозулінського, намагання прослуховувань та дії міліції можуть бути пов`язані з публікацією матеріалів про наркоторгівлю, які він публікує протягом двох років.

Liked the article?
Help us be even more cool!