ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

«Експрес» припиняє співпрацю з міліцією і передає "жучка" міжнародним експертам

08.01.2013, 12:13

Журналісти газети «Експрес» вирішили припинити співпрацю з міліцією з розслідування обставин щодо знайденого в квартирі журналіста видання Тараса Зозулінського пристрою негласного зняття інформації і надати його на міжнародну експертизу. Про йдеться в офіційній заяві, опублікованій на сайті видання.

До такого кроку журналістів, йдеться у заяві, підштовхнула поведінка правоохоронців під час понад шестигодинних слідчих дій, які вчора (7 січня - ред.) до півночі відбувалися у квартирі журналіста.

"Ми бачимо, що офіційні органи лише імітують розслідування. Окрім того, у нас немає впевненості у тому , що йдучи назустріч міліції, ми, у кінцевому випадку, не допоможемо їй лише повернути підслуховуючий пристрій тим, хто його незаконно встановлював. Для нас на цей момент усе зрозуміло: у приватне і професійне життя нашого журналіста відбулося незаконне втручання. Мотиви теж очевидні -- це спроба встановити контроль над журналістом-розслідувачем, автором ряду резонасних статей, які стосуються зловживань найвищих посадових осіб країни, міліцейських чиновників і т.д. Це не можна трактувати по-іншому як тиск на журналіста, на газету”, - зазначено у заяві.  

Редакція ухвалила рішення передати пристрій, знайдений у квартирі Зозулінського, незалежним експертам у Європі для проведення неупередженої міжнародної експертизи. “Ми також залучаємо за кошти редакції колишніх професійних правоохоронців, яким довіряємо, для проведення окремого розслідування факту негласного проникнення у квартиру нашого журналіста”, - йдеться у заяві.

Також видання зазначає: “Неофіційно у редакції повідомили, що знайдений в речах домашнього ужитку у квартирі журналіста пристрій для негласного зняття інформації переданий закордон дипломатичними каналами”.

Нагадаємо, 7 січня з 17.20 до 00.00 у квартирі журналіста видання Тараса Зозулінського проводились слідчі дії. На думку газети «Експрес», спеціалістів НДЕКЦ не забезпечили жодним необхідним обладнанням для швидкого виявлення радіоелектронних пристроїв. А начальник ГУМВС України у Львівській області Олександр Рудик заявив, що у квартирі не було виявлено «жодного підслуховуючого чи прослуховуючого пристрою».

6 січня 2013 року журналіст знайшов у своєму домашньому одязі автономний прослуховуючий пристрій. Після цього Тарас Зозулінський та редакція газети подали заяви та повідомлення про злочин до Галицького РВ ЛМУ ГУМВС України у Львівській області, ГУМВС України у Львівській області, Прокуратури Львівської області та Управління Служби Безпеки у Львівській області.

Увечері журналісту зателефонували представники міліції, які повідомили про свій намір провести обшук без санкції суду. При цьому слідчий зазначив, що не дозволить бути присутніми при обшуку журналістам та будь-яким «стороннім» особам. До квартири Тараса Зозулінського вирушила група журналістів газети «Експрес» та відеоператори.  

Близько 20-ї правоохоронці відмовилися від намірів здійснювати обшук у квартирі журналіста без санкції суду.

На думку Тараса Зозулінського, намагання прослуховувань та дії міліції можуть бути пов`язані з публікацією матеріалів про наркоторгівлю, які він публікує протягом двох років. Редакція газети протягом грудня проводила журналістське розслідування на цю тему за участі Зозулінського та його колег.

7 січня, за заявою Тараса Зозулінського відкрито кримінальне провадження за частиною 1 статті 171 Кримінального кодексу України (умисне перешкоджання законній професійній діяльності журналістів).

Liked the article?
Help us be even more cool!