ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експерти НАТО виявили мережу ботоферм, більшість з яких є російськими

06.12.2019, 17:00
Фото – Укрінформ
Фото – Укрінформ

Передовий центр НАТО з питань стратегічних комунікацій (NATO StratCom COE) виявив мережу з 18 тис. фальшивих акаунтів у соцмережах, 16 популярних ботоферм, 11 з яких російські.

Про це йдеться в спільній доповіді центру з харківською компанією Singularex про те, як соцмережі борються з ботофермами – приватними та державними організаціями, які маніпулюють показниками залучення аудиторії, повідомляє Media Sapiens із посиланням на ВВС.

Експерти центру НАТО придбали на 300 євро лайків, переглядів, підписників і коментарів у соцмережах для нейтральних постів, таких як привітання з Новим роком. У результаті виявили 16 популярних ботоферм, 11 з яких російські. Крім того, виявили два німецьких сервіси, а також польський, італійський та французький.

Оскільки одні й ті самі облікові записи використовувалися для відпрацювання різних замовлень, експерти відстежили інших накрутників. Приблизно 10% з них виявилися пов'язаними з політикою та державним управлінням. Фальшиві показники залученості купували для 721 сторінки політичної спрямованості, 52 сторінок держорганів, включно з двома офіційними сторінками президентів.

За 10 євро у фейсбуку вдалося купити 1204 лайки, 11 тис. переглядів, 990 підписників. Вартість маніпулювання в інстаграмі була найнижчою для всіх видів маніпуляцій – лайків, переглядів, коментарів, підписників. Постачальники послуг з користування вважають інстаграм найпростішою платформою для роботи. Соцмережа також погано справляється з блокуваннями. За 10 євро можна придбати 4 тис. лайків, 13 тис. переглядів та 3,8 тис. підписників. 

Твітер найбільш ефективно протидіє ботфермам. Купити фальшиві взаємодії в цій соцмережі складніше, а результат не такий рівномірний, як на інших платформах. За 10 євро експертам вдалося придбати 2 тис. лайків, 4,3 тис. переглядів, 2,4 тис. підписників. 

Ютуб найгірше справляється з видаленням недостовірних облікових записів, але найкраще – з накручуваннями лайків і переглядів. Як зазначається в доповіді, на ютубі важко ідентифікувати фальшиві акаунти. На 10 євро експертам вдалося придбати 781 лайк, 3 тис. переглядів, 458 підписників.

Експерти НАТО вважають, що саморегулювання соцмереж недостатньо для вирішення проблеми. За їхніми даними, найгірше соціальним медіа вдається впоратися з фальшивими коментарями та переглядами. Трохи краще йдуть справи з видаленням фальшивих акаунтів і підписників.

Liked the article?
Help us be even more cool!