ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Експерти: Рівень виконання закону про доступ до інформації - недостатній

28.02.2013, 02:15
Рівень виконання Закону "Про доступ до публічної інформації" є недостатнім, вважають медіа-юристи та експерти. Про це вони заявили на круглому столі під егідою Комітету ВР з питань свободи слова та інформації 27 лютого, повідомляє кореспондент ІМІ.
На заході було презентовано досвід виконання Закону «Про доступ до публічної інформації» Апаратом ВР України, Адміністрацією Президента, Секретаріатом Кабінету Міністрів.
 

За інформацією ІМІ, за результатами круглого столу рівень виконання Закону «Про доступ до інформації» суб’єктами владних повноважень пропонувалося визнати «незадовільним», але, на прохання керівника профільного управління АП Дениса Іванеска, дане слово замінили на «недостатній».

У рамках круглого столу юрист Інституту масової інформації Роман Головенко презентував дослідження судової практики у сфері доступу до інформації на основі рішень апеляційних адміністративних судів за період останніх трьох місяців (грудень-лютий, за Єдиним реєстром судових рішень). Дослідження показало окремі позитивні прецеденти, наприклад, щодо відмови у розгляді повторних звернень (Київським апеляційним адмінсудом визнано неправомірним застосування норми Закону «Про звернення громадян» щодо нерозгляду повторних звернень (ч. 2 ст. 8) до повторних запитів).

Крім того, позитивним є те, що апеляційні адмінсуди припиняють спроби місцевих (районних) судів відмовляти в розгляді справ по доступу до інформації через відсутність публічно-правового характеру спору.

У той же час, ІМІ виявив поширену практику некоректного застосування адмінсудами (зокрема Львівськи апеляційним і навіть Вищим адмінсудом) норми ч. 2 ст. 2 Закону «Про доступ до інформації» в частині його непоширення на правовідносини щодо звернень громадян: суди відмовляються застосовувати законодавство про доступ до інформації, коли запит було надіслано для уточнення обставин розгляду звернення, надісланого до розпорядника раніше. Київський апеляційний адмінсуд демонструє двоїсту практику з цього питання.

За інформацією ІМІ, також трапляються випадки застосування старої редакції Закону «Про інформацію» і  вилученого з профільного Закону поняття «інформація, що є власністю держави».

На заході було обговорено перспективи вдосконалення правового регулювання доступу до публічної інформації. Голова Комітету ВР зі свободи слова Микола Томенко, зокрема, повідомив, що вже на початку березня цього року ВР може розглянути законопроект про зміни і доповнення до чинних законів для приведення їх у відповідність до Закону «Про доступ до інформації». 

Liked the article?
Help us be even more cool!