ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Економічні журналісти заявили, що сайт "Антикор" порушив стандарти ЗМІ і опублікував "джинсу"

30.01.2015, 11:11

У пулі українських економічних журналістів заявляють, що в опублікованому на Національному антикорупційному порталі «Антикор» матеріалі порушено журналістські стандарти. Зокрема, про це стверджують Роман Іванченко («Інтерфакс-Україна»), Любомира Ремажевська («Дело»), Ігор Маскалевич («Дзеркало тижня.Україна»). Такої ж думки прес-секретар Держатомрегулювання Анвар Деркач, повідомляє Телекритика.

Йдеться про статтю під заголовком «Чернобыль-2 подкрался незаметно. Сколько Украине осталось до ядерной катастрофы?», опубліковану 27 січня. Передрукували її ще близько десяти інтернет-видань. Серед них From-ua.com, News.meta.ua, «СпецКорр», «Люстратор», Zona P, «ФрАза», «Тарасова правда», Politica-ua, «К стенке!» та «ВО ветеранів Чорнобиля».

«Матеріал є знущанням над журналістикою, адже в одній статті вмістилися мало не всі можливі порушення», - стверджують автори повідомлення.

Вони акцентують увагу на такі порушення:

-«Складно оцінювати якість матеріалу, де використовуються словосполучення на кшталт «...то есть это как засунуть квадратный палец в круглую жопу - чисто теоретически можно, но геометрия нарушится».

-«Відсутність балансу думок. В статті наводиться виключно одностороння позиція катастрофічних наслідків використання ядерного палива Westinghouse».

- «Посилання на анонімний авторитет. Наводяться думки посилаючись на осіб під ніками у мережі Facebook. Наприклад, під ніком Victor Vctos або взагалі без імені».

- «Викривлення думки експерта. Посилаючись на представника департаменту безпеки ядерних установок МАГАТЕ Мирослава Липаря, автор забуває вказати, що це не позиція організації чи її експертів, а його особиста думка щодо експлуатації ядерного палива. Причому повністю ігнорує, що раніше МАГАТЕ офіційно спростовувало цю інформацію».

Журналісти обурені, що під час війни «Антикор» та інші українські ЗМІ розміщують «відверто неправдиві, проплачені матеріали російської пропаганди»: «Оперативність і синхронність, а так само повна ідентичність текстів новин на веб-ресурсах свідчать про чітко сплановану і профінансовану PR-акцію. Подібні негативні матеріали щодо співпраці української НАЕК «Енергоатом» і американської Westinghouse з'являються на одних і тих же новинних сайтах з інтервалом 3-4 тижні вже близько 2-х років».

У зазначеній статті на сайті «Антикор» ідеться про те, що використання американських паливних зборок в реакторах радянського виробництва буцімто може призвести до «масштабної атомної катастрофи». Також у анонімній публікації («Источник: СпецКорр») критикують прем'єр-міністра Арсенія Яценюка, який, як стверджується, «потерпає від німоти щодо питання безпеки атомних електростанцій» та не начебто не виділяє кошти для цієї сфери.

Також автори публікації висловлюють жаль з приводу того, що замість розширювати поставки ядерного палива з Росії Україна розпочала співпрацю в рамках нової програми з американською компанією Westinghouse.

Звинувачується у нехтуванні безпекою у статті й Державне підприємство «Національна атомна енергогенеруюча компанія «Енергоатом».

Автори тексту закликають «небайдужих громадян» «звернутися до представництва Грінпіс і буквально благати організувати постійний моніторинг на українських АЕС з публікацією результатів в авторитетних ЗМІ».

Liked the article?
Help us be even more cool!