ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Е-декларування для антикорупціонерів загрожує існуванню Київської школи економіки - директор

20.03.2018, 10:57
Фото - voladm.gov.ua

Почесний президент Київської школи економіки (КШЕ), заступник голови Ради Національного банку України Тимофій Милованов заявив, що обов'язкове заповнення електронних декларацій для антикорупційних організацій і членів наглядових рад держкомпаній загрожує існуванню цього навчального закладу. Про це він повідомив на своїй сторінці у Фейсбук, повідомляє Інтерфакс-Україна.

За його словами, через навчання в Київській школі економіки держзакупівельників, а також у зв'язку з дослідженнями з державних закупівель КШЕ підпадає під закон про електронне декларування.

“Декларувати повинні всі - іноземні вчені, які живуть в США, директори європейських наукових інститутів, викладачі з європейських і американських університетів, які приїжджали до нас викладати. І звичайно всі українці - директори і співробітники”, - зазначив він.

Милованов повідомив, що один з директорів КШЕ вже подав у відставку з 30 березня - за день до дедлайну з подання е-декларацій. “Ще четверо сказали, що роздумують зробити те саме”, - зазначив він.

“Сьогодні через дії української влади, багато директорів школи роздумують про відставку. Першу відставку я отримав сьогодні вранці (19 березня - ред.). Якщо не буде ради директорів - не буде школи. Якщо всі іноземні директори підуть, то школа перетвориться в ізольований містечковий виш низького рівня”, - написав він.

Як повідомляв ІМІ, 19 березня представники громадських, антикорупційних та правозахисних організацій виступили з вимогою до Верховної Ради протягом сесійного тижня 20-23 березня скасувати обов’язкове подання електронних декларацій представниками громадянського суспільства без дискримінаційного посилення вимог до звітності громадських організацій. Організації вважають законопроект №6271 безальтернативним варіантом.

30 березня 2017 року в Україні набув чинності закон про внесення зміни до статті 3 Закону України “Про запобігання корупції”, згідно з яким члени антикорупційних громадських організацій зобов’язані з 1 січня 2018 року подавати електронні декларації.

Закон розкритикували низка країн (зокрема, Канада, США, ЄС) та неурядових організацій Freedom House, міжнародний фонд “Відродження”, Human Rights Watch, Реанімаційний пакет реформ, Українська Гельсінська спілка з прав людини, Інститут масової інформації, “Transparency International Україна”.

10 липня 2017 року у Верховній Раді було зареєстровано тексти двох законопроектів Президента України – №6674 та №6675 про внесення змін до деяких законодавчих актів та до Податкового кодексу України щодо забезпечення відкритості для суспільства інформації про фінансування діяльності громадських об’єднань та використання міжнародної технічної допомоги.

5 лютого 2018 року коаліція громадських організацій “Реанімаційний пакет реформ” закликала парламент якомога швидше скасувати дискримінаційне електронне декларування для антикорупційних активістів. Зокрема, РПР закликає народних депутатів скасувати електронне декларування для громадських активістів без усяких умов на основі проекту №6271, який, за результатами рейтингового голосування, підтримується найбільшою кількістю депутатів.

7 лютого 2018 року представниця Президента у Верховній Раді Ірина Луценко в ефірі телеканалу “Рада” повідомила, що Петро Порошенко пропонує запровадити розширене звітування громадських організацій замість подачі електронних декларацій громадськими активістами. За її інформацією, на таке розширене звітування юридичних осіб погодилися громадські організації та активісти.

7 лютого 2018 року виконавчий директор “Transparency International Україна” Ярослав Юрчишин повідомив, що представники громадських організацій не погодилися з ініціативою Президента Петра Порошенка про заміну обов’язкового подання ними декларацій на розширене звітування про доходи організаціями під час останньої зустрічі 17 січня.

28 лютого 2018 року громадські організації та правозахисники закликали Верховну Раду не голосувати за законопроекти №6674 та №6675, якими передбачається звітування громадських організацій. Натомість підписанти просять скасувати е-декларування для антикорупційних активістів, ухваливши законопроект №6271.

Liked the article?
Help us be even more cool!