ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Доступ журналістів до Верховної Ради має бути відновлений – Романюк

12.01.2024, 16:03
Леся Луцюк
Фото – Суспільне
Фото – Суспільне

Директорка Інституту масової інформації (ІМІ) Оксана Романюк закликала відновити доступ журналістів до Верховної Ради України. 

Про це вона заявила під час дискусії “Інформаційна політика та виклики для медіа в контексті євроінтеграції та воєнного стану”, яка була організована Мережею захисту національних інтересів “АНТС” в Українському кризовому медіацентрі 12 січня.

За словами Романюк, у 2024 році Інститут масової інформації разом з відомими правозахисними організаціями розпочне активну роботу у відновленні доступу журналістів до Верховної Ради. 

“Якщо із зали Верховної Ради України веде пряму трансляцію кілька депутатів у відеорежимі, а кілька десятків депутатів – у форматі повідомлень у соцмережах у режимі реального часу, то абсолютно нелогічно забороняти пускати журналістів, бо “прилетить ракета”. Забороніть тоді, власне, депутатам робити ці відеотрансляції”, – заявила директорка ІМІ. 

На думку Романюк, уже існує рішення, яке дозволить відновити роботу журналістів у парламенті, і це рішення – акредитація Збройних сил України. 

“Така акредитація дає право на доступ до державних об'єктів під час воєнного стану. Щоб її отримати, журналісти проходять глибинну перевірку в СБУ. Вона перевидається кожні пів року. Якщо з цією акредитацією можна в окоп до солдатів, то чому не можна у ВР?” – вважає директорка ІМІ. 

Нагадаємо, що у відкритості парламенту зацікавлені й громадяни України. За даними опитування, яке було проведене на замовлення Руху ЧЕСНО, близько 65% українців вважають, що журналісти мають бути присутні на засіданнях Верховної Ради навіть під час дії воєнного стану. 

“Ми вважаємо, що має бути доступ журналістів до кулуарів у тому числі, щоб вони могли мати можливість узяти коментар у депутатів, спитати про законодавство, ініціативи – так, як це все функціонує в демократичній країні”, – зауважила Оксана Романюк. 

Інститут масової інформації (ІМІ) – медійна громадська організація, яка працює з 1995 року. ІМІ відстоює права журналістів, аналізує медіасферу та висвітлює пов’язані з медіа події, протидіє пропаганді та дезінформації, забезпечує медіа засобами захисту для відряджень до зони бойових дій під час російсько-української війни починаючи з 2014 року. 

ІМІ робить єдиний в Україні моніторинг свободи слова та список якісних і відповідальних онлайн-медіа, документує медійні злочини Росії у війні проти України. ІМІ має представників у 20 регіонах України та мережу хабів “Медіабаза” для безперебійної підтримки журналістів. Серед партнерів ІМІ – “Репортери без кордонів” та Freedom House, організація входить до мережі Міжнародної організації із захисту свободи слова (IFEX).

Liked the article?
Help us be even more cool!