ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Дослідники назвали українські сайти, які блокуються в Криму

20.11.2018, 15:11
Фото - Geektimes

У Сімферополі та Севастополі (анексований Росією Крим) провайдери блокують українські новинні сайти 5.ua, Depo.ua, Rbc.ua, Segodnya.ua, Focus.ua, Ukrinform.ua та Glavcom.ua.

Про це свідчать результати тестувань інтернет-блокувань та аналізу даних за допомогою спеціалізованого програмного забезпечення OONI (Open Observatory of Network Interference), проведених Лабораторією цифрової безпеки за підтримки Кримської правозахисної групи в жовтні 2018 року в Сімферополі та Севастополі.

Було проведено 31 тестування в Севастополі та 20 у Сімферополі в різних місцях, інтернет-доступ до яких забезпечується провайдерами FarLine, RealWeb, Elite-Net, Giganet, "Крэлком", "Ланком" та "Севстар". Загалом у межах дослідження перевіряли 83 сайти, серед яких переважно українські та кримські новинні ресурси, а також сайти правозахисних та громадських організацій.

У всіх перевірених кримських провайдерів були заблокованими або недоступними українські новинні сайти 5.ua, Depo.ua, Rbc.ua, Segodnya.ua, Focus.ua, Ukrinform.ua та Glavcom.ua. Також деякі провайдери блокують сайт кримськотатарського телеканалу Atr.ua (RealWeb у Сімферополі та Elite-Net в Севастополі), сайт громадської організації “Крим SOS” (RealWeb, Giganet, "Крэлком" у Сімферополі та Elite-Net в Севастополі) та інші. Повний перелік заблокованих та недоступних сайтів можна переглянути тут.

Згідно з дослідженням, для користувачів севастопольського інтернет-провайдера Elite-Net недоступними є щонайменше 33 українських сайти, дев'ять з них показують сторінку блокування, три – помилку “403 Forbidden”, ще 21 просто не відкриваються. В інших провайдерів у Севастополі кількість заблокованих українських сайтів суттєво нижча: 15 – у провайдера “Ланком” і 14 – у “Севстар”.

Сімферопольський провайдер RealWeb не надає доступу до 25 українських сайтів, 11 з них заблоковані, чотири видають помилку “403 Forbidden”, ще 10 не відкриваються. Також під час досліджень у Сімферополі виявлено по 21 недоступному сайту в провайдерів Giganet і “Крэлком”, а також сім сайтів у провайдера FarLine.

Раніше Лабораторія цифрової безпеки отримала доказ, що кримські інтернет-провайдери блокують щонайменше вісім сайтів, яких немає в офіційних списках Роскомнагляду.

Liked the article?
Help us be even more cool!