ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Доповідачі ООН висловили обурення щодо ймовірних тортур над Протасевичем

08.06.2021, 10:07
Фото – TUT.BY
Фото – TUT.BY

П'ять спеціальних доповідачів висловили обурення з приводу арешту, ймовірних тортур і примусового зізнання опозиційного журналіста Романа Протасевича, затриманого під час перехоплення білоруською владою літака авіакомпанії Ryanair. Як повідомляє Укрінформ, про це йдеться в повідомленні, поширеному ООН.

"Нерозсудлива манера, у якій Романа Протасевича заарештовано, повідомлення про те, що він, можливо, відчув на собі тортури для отримання хибного зізнання, відмова в доступі до адвоката, а також побоювання, що йому може бути оголошено суворий судовий вирок, свідчать про повне нехтування владою Білорусі міжнародними нормами в галузі прав людини", – заявили експерти ООН.

Вони висловили глибоке занепокоєння стосовно життя Протасевича й закликали до негайного звільнення його та інших журналістів, правозахисників і активістів, затриманих у Білорусі.

"Обурливий спосіб, у який Протасевича було перехоплено й заарештовано, показує, що немає межі, за яку не може переступити цей уряд, щоб змусити замовкнути критиків. Це кричущий приклад жорсткого й нещадного придушення всіх незалежних голосів від моменту початку протестів проти оголошення результатів президентських виборів у серпні 2020 року", – додали вони.

Експерти нагадали, що минулого місяця влада провела обшук в офісі TUT.BY, найбільшого в країні незалежного новинного інтернет-сайту, який висвітлював протести після виборів. Обшуки також відбулися в будинках кількох співробітників, унаслідок чого були конфісковані документи.

За повідомленнями, щонайменше 13 співробітників були затримані, деякі з них не мали доступу до адвоката, ймовірно, у зв'язку з кримінальним розслідуванням у справі про ухилення від сплати податків. У грудні минулого року сайт був позбавлений ліцензії ЗМІ за поширення "неправдивої інформації".

"Останні події показують, що свобода ЗМІ в Білорусі потрапила в чорну діру, кінця якої не видно", – заявили експерти.

Експерти також висловили серйозну стурбованість із приводу нещодавніх поправок до законів про ЗМІ та про масові заходи: вони дають владі змогу блокувати роботу будь-якого ЗМІ, що подає матеріали, "які загрожують національній безпеці".

Крім того, влада може блокувати доступ до вебсайтів, які поширюють інформацію, що "спрямована на заохочення екстремістської діяльності" або "здатна завдати шкоди національним інтересам".

Експерти закликали країни "посилити тиск на білоруську владу, щоб вона припинила напади на свободу ЗМІ, звільнила журналістів, правозахисників та інших осіб, які зазнали безпідставного затримання, і забезпечила незалежне, прозоре й неупереджене розслідування всіх повідомлень про порушення прав людини, скоєних у контексті виборів, включно з твердженнями про тортури та затримання".

П'ять спеціальних доповідачів, які виступили із заявою, відстежують проблеми дотримання прав людини в Білорусі, а також права на свободу мирних зібрань та асоціацій в усьому світі.

Вони були призначені Радою з прав людини ООН у Женеві, не є співробітниками ООН і не отримують платні в організації.

Liked the article?
Help us be even more cool!