ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Донецька податкова відмовилась повідомити журналісту про співробітника

27.03.2012, 01:56
Державна податкова служба у Донецькій області відмовилася повідомити інформацію про те, чи є громадянин України Кирило Рибаков співробітником Державної податкової адміністрації. Про це головний редактор Інтернет-видання “Новини Донбасу” Олексій Мацука написав у своєму блозі на сайті видання.

Податкова посилається на те, що запитувана журналістом інформація є інформацією з обмеженим доступом і не відповідає визначенню публічної інформації.

У блозі журналіст нагадав, що 29 січня під час мітингу в Донецьку на чотирьох журналістів “напала група російських націоналістів”, внаслідок чого було розбито обладнання.

“З групою людей, які на нас напали одночасно підійшов ще і Кирило Рибаков. За деякими даними, ця людина - державний службовець і працює в податковій. Я звернувся в податкову із запитом щодо нього. Але податкова навідріз відмовилася повідомляти дані про своїх співробітників. Виходить, що податкова відмовляється повідомляти, хто отримує гроші платників податків і за яку роботу”, - написав Мацука.

Податкова, зокрема, у відповіді на запит повідомила, що “відповідно до рішення Конституційного Суду України №5-зп від 30 жовтня 1997 року “забороняється не лише збирання, а й зберігання, використання та поширення конфіденційної інформації про особу без її попередньої згоди... До конфіденційної інформації, зокрема, належать свідчення про особу (освіта, сімейний стан, стан здоров’я, дата і місце народження, майновий стан та інші персональні дані)”.

Крім того, податкова посилається на статтю 6 закону України 01 червня 2010 року №2297-VI “Про захист персональних даних”, згідно якої “не допускається обробка даних про фізичну особу без її згоди, крім випадків, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини”.

Також податкова зазначає, що поширення персональних даних передбачає дії щодо передачі відомостей про фізичну особу з баз персональних даних за згодою суб’єкта персональних даних. Поширення персональних даних без згоди суб’єкта персональних даних або уповноваженої ним особи дозволяється у випадках, визначених законом, і лише в інтересах національної безпеки, економічного добробуту та прав людини, йдеться у відповіді на запит.  

Крім того, податкова роз’яснює, що “згідно зі ст.1 Закону №2939 публічна інформація - це відображена та задокументована будь-якими засобами та на будь-яких носіях інформація, що була отримана або створена в процесі виконання суб’єктами владних повноважень своїх обов’язків, передбачених чинним законодавством, або яка знаходиться у володінні суб’єктів владних повноважень, інших розпорядників публічної інформації, визначених цим Законом”.  

“Виходячи з вищевикладеного, запитувана Вами інформація є інформацією з обмеженим доступом і не відповідає визначенню публічної інформації відповідно до Закону №2939”, - зазначено у відповіді податкової на запит.

Нагадаємо, Окружний адміністративний суд міста Києва частково задовільнив вимоги журналістки журналу „Кореспондент” Ірини Соломко до Апарату Верховної Ради України, яким вона оскаржувала відмову в наданні інформації про помічників-консультантів народних депутатів.

Так, суд постановив, що Апарат ВР правомірно відмовив журналістці у наданні певних відомостей про помічників-консультантів народних депутатів. До запитаної інформації, зокрема, належить список помічників народних депутатів 6-го скликання; прізвища тих помічників, які мають статус державного службовця; а також суми заробітної плати за вересень і жовтень 2011 року тих помічників-консультантів, які є державними службовцями.
Liked the article?
Help us be even more cool!