ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До телеканалу "Аверс" звернулись із вимогою надати право на відповідь

19.03.2019, 12:18
Фото - скріншот з відео ТРК "Аверс"

До луцького телеканалу “Аверс” звернулася довірена особа кандидата в Президенти Петра Порошенка з вимогою надати можливість спростувати інформацію, оприлюднену в ефірі телеканалу “Аверс” 15 березня.

Про це повідомляється на сторінці телеканалу у Facebook.

За інформацією телеканалу, до “Аверсу” звернувся Михайло Бегаль, який є довіреною особою Петра Порошенка. Приводом звернення став сюжет, що вийшов в ефір 15 березня 2019 року під назвою “Порошенко у Ковелі – що сталося під час приїзду Президента на Волинь?”. Авторка сюжету – журналістка телеканалу “Аверс” Наталія Поліщук.

“Довірена особа Петра Порошенка на ім’я Михайло Бегаль зазначає, що телеканал надав повністю необ’єктивну та недостовірну інформацію про приїзд гаранта до міста Ковеля, починаючи із перших секунд новинного сюжету. А відтак, посилаючись на Закон України “Про вибори Президента України”, вони вимагають надати кандидату на пост Президента України  Петру Порошенку через його довірену особу Михайла Бегаля можливість спростувати матеріал журналіста телеканалу шляхом надання ефірного часу”, - йдеться в повідомленні телеканалу.

Юрист ІМІ Алі Сафаров зазначає, що право на відповідь кандидата в Президенти прямо закріплена в законодавстві (ч. 5 ст. 64 Закону України “Про вибори Президента України”).

“При цьому для того, щоб скористатися правом на відповідь, не потрібно отримувати результати експертизи, судитися зі ЗМІ тощо. Якщо сам кандидат у Президенти за власною оцінкою і на власну думку вважає інформацію, оприлюднену в ЗМІ, явно недостовірною, – за вимогою кандидата або його довіреної особи (повноваження якої підтверджуються посвідченням, виданим ЦВК) таке ЗМІ зобов'язане не пізніш як через три дні після дня оприлюднення (але не пізніш як за два дні до дня виборів) надати кандидату для спростування такий же ефірний час, відповідно, на телебаченні чи радіо або опублікувати в друкованому засобі масової інформації наданий кандидатом чи партією матеріал”,  - прокоментував юрист.

За словами Алі Сафарова, спростування повинно містити посилання на відповідні передачу на телебаченні, радіо та на факти, що спростовуються. Спростування має бути оприлюднене без додатків, коментарів та скорочень і здійснюватися за рахунок ЗМІ.

“Порушення цієї норми тягне за собою адміністративну відповідальність посадових осіб ЗМІ відповідно до статті 212-11 Кодексу про адміністративні правопорушення (накладення штрафу на посадових осіб від ста до ста п'ятдесяти неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, тобто від 1700 до 2550 грн). Також телеканал може бути позбавлений ліцензії відповідно до норм законодавства про телебачення”, - зазначив Алі Сафаров.

Як повідомляв ІМІ, 15 березня журналістка луцького телеканалу “Аверс” Наталія Поліщук повідомила про перешкоджання з боку представників поліції, які вивели її із зустрічі Петра Порошенка з виборцями в Ковелі.

Натомість у поліції прокоментували, що вона відмовилася проходити металодетектор, тому діяли відповідно до вимог Закону України “Про державну охорону органів державної влади України та посадових осіб”.

Liked the article?
Help us be even more cool!