ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До суду передано справу про напад беркутівців на журналістів Громадського – Нацполіція

01.02.2018, 15:56

До суду скеровано кримінальне провадження про напад представників підрозділу “Беркут” на журналістів Громадського телебачення Настю Станко та Костянтина Реуцького, який стався у січні 2015 року на посту ДАІ Пісочин під Харковом. Про це 1 лютого повідомив заступник начальника Головного слідчого управління Нацполіції Руслан Дударець на засіданні Ради з питань захисту професійної діяльності журналістів та свободи слова в Україні, що відбулося в Адміністрації Президента, повідомляє “Детектор медіа”.

“До суду направлено провадження щодо працівників “Беркуту”, які стояли на блокпосту, у яких виник конфлікт з представниками Громадського телебачення”, – повідомив представник Нацполіції.

Нагадаємо, 29 січня 2015 року колишні співробітники “Беркуту” Гончаренко, Костюк та Ріяко зупинили журналістів Анастасію Станко та Костянтина Реуцького на посту ДАІ Пісочин під Харковом для перевірки документів, коли ті поверталися з відрядження із зони бойових дій.

Костянтин Реуцький, луганський правозахисник і журналіст інтернет-видання informator.lg.ua і Громадського ТБ, який висвітлює події в зоні АТО, був побитий екс-“беркутівцями”, співробітниками МВС.

У Реуцького вилучили фотоапарат, з допомогою якого він знімав відеорепортажі в Дебальцевому, Попасній, Маріуполі (Донецька область), також на камері могли бути зафіксовані деталі злочину працівників МВС. Згодом камеру підкинули назад у машину, але без карти пам'яті.

Свідками нападу були журналістка Громадського ТБ Настя Станко, яку міліціонери штовхали, та журналіст польського видання “Критика політична” Павел Пеньонжек.

Костянтин Реуцький звернувся до міліції із заявою про напад. Харківська міліція почала службову перевірку за фактом інциденту. Міліціонерів, які несли службу на блокпосту, було відсторонено від виконання службових обов'язків на час з'ясування всіх обставин події, але згодом вони повернулися до виконання своїх обов’язків.

Водночас у міліції стверджували, що Костянтин Реуцький сам упав на землю, хоча журналісти Настя Станко і Павел Пеньонжек, які були свідками інциденту, повідомили, що Реуцького скрутили і кинули на землю.

30 січня 2015 року прокуратура Харківської області розпочала досудове розслідування за фактом нічного інциденту на посту ДАІ у селі Пісочин між працівниками міліції та представниками ЗМІ.

Водночас радник міністра внутрішніх справ, народний депутат Антон Геращенко не тільки стверджував, що конфлікт стався з вини журналістів, але й заявив, що буде клопотати перед керівництвом МВС про нагородження трьох працівників Харківського загону міліції, колишніх “беркутівців”, які 28 лютого 2015 року затримали автомобіль з двома військовослужбовцями одного з добровольчих підрозділів, що незаконно перевозив зброю.

3 березня журналістка Громадського ТБ Анастасія Станко звернулась до очільника МВС Арсена Авакова з вимогою звільнити і притягнути до кримінальної відповідальності правоохоронців, колишніх співробітників “Беркуту”, які на посту ДАІ в селі Пісочин Харківської області напали на групу, в якій були журналісти і правозахисник.

У лютому 2017 року Апеляційний суд звільнив з-під варти колишнього харківського “беркутівця” Віталія Гончаренка, який підозрюється у вчиненні злочинів проти протестувальників на Майдані, а також був одним із організаторів нападу на журналістів Громадського ТБ 29 січня 2015 року.

Liked the article?
Help us be even more cool!