ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До регламенту Кіровоградської облради пропонують зміни, які вводять попередній запис на сесії

06.11.2017, 15:09
Фото - zlatopil.com.ua

До регламенту роботи Кіровоградської обласної ради пропонується внести зміни, серед яких для громадськості вводяться попередній письмовий запис на сесійні засідання. Відповідний проект рішення про внесення змін до регламенту роботи ради опублікований на сайті обласної ради, повідомляє місцеве видання “Без купюр”.

Проект рішення подала постійна депутатська комісія обласної ради з питань регламенту, депутатської діяльності, свободи слова, правової та антикорупційної політики. До її складу входять депутати Леонід Орлов, Андрій Флоря (“Батьківщина”),  Артем Шевчук (БПП), Олександр Приходько (“Самопоміч”), Геннадій Лоцман (Опоблок).

У чинній редакції Регламенту йдеться лише про “забезпечення можливості для громадян України відвідати засідання ради”.

“Громадяни, які мають бажання бути присутніми на пленарному засіданні обласної ради, письмово повідомляють про це голову обласної ради. Якщо є можливість забезпечити їх місцями у сесійному залі ради, їм повідомляється про участь у сесії.

У разі надходження заяви про бажання бути присутнім на пленарному засіданні до її початку – рішення про її задоволення приймається головою обласної ради з урахуванням розрахунку вільних місць у сесійному залі. У разі надходження такої заяви після початку пленарного засідання – про її задоволення приймається процедурне рішення”, – йдеться у запропонованих змінах.

Також йдеться про обмеження права на виступ громадян. Якщо питання, стосовно якого хоче виступити громадянин, немає в порядку денному, таке право йому надається під час розгляду питань із розділу “Різне”, коли зазвичай депутатський корпус і ЗМІ розходяться, пише видання.

“Слово для виступу таким запрошеним надається процедурним рішенням в ході розгляду питання порядку денного, відносно якого даною особою було висловлено бажання взяти участь в обговоренні. У разі коли питання, порушене особою, яка виявила бажання взяти участь у роботі пленарного засідання, відсутнє в порядку денному засідання, слово для виступу їй надається процедурним рішенням під час розгляду питання “Різне”, - йдеться у проекті рішення.

Виступи громадськості й депутатів планують обмежити. Зокрема, після завершення виступу головуючий може надати додатковий час. Проте після вичерпання і його, рішення про продовження виступу приймається процедурним голосуванням. Прописано абсолютно нову норму: “Депутат ради може передати свій час для виступу іншому депутату лише у разі попередньої подачі письмової заявки про виступ з обговорюваного питання”.

Медіа-юрист ІМІ Максим Ратушний зазначає, що сесії рад проводяться гласно, і введення попереднього запису для громадськості на сесії облради може створити перепони для будь-кого потрапити на відкриті заходи.

“Варто відзначити, що відповідно до вимог чинного законодавства про місцеве самоврядування, сесії рад проводяться гласно із забезпеченням права кожного бути присутнім на них, крім випадків, передбачених законодавством. Порядок доступу до засідань повинен визначатися радою відповідно до вимог закону. Саме тому, обов'язок здійснювати письмові повідомлення про бажання бути присутніми на пленарному засіданні може бути надмірним за умови його використання не як ресурсу для оптимізації доступності засідань і вирішення питань про кількість місць тощо, а як додаткову перепону для будь-кого потрапити на відкриті заходи, що повинні проводитися гласно, згідно вимог законодавства”, - зауважив юрист.

Liked the article?
Help us be even more cool!