ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

До полону "ЛНР" потрапили журналіст "Вестей" Сергій Бойко і фоторепортер Олександр Гарматенко

30.09.2014, 16:01

22 вересня у місті Антрацит (Луганська область) журналіста Сергія Бойко, фрілансера, який готує публікації для газети “Вести” і журналу “Репортер”, затримали співробітники спецслужб самопроголошеної "ЛНР". Разом з ним також затримали фоторепортера Олександра Гарматенка. Про це “Вестям” повідомила наречена Сергія Олена.

Як пише видання, досі зв'язок з їхнім співробітником відсутній.

Як нагадує видання, Бойка і ще двох журналістів - Сергія Білоуса з сербського видання “Печат” і Романа Гнатюка з телеканалу «112 Україна» вже викрадали в зоні АТО - в районі Амвросіївки Донецької області. Журналістів з 1 по 6 серпня тримали в ув'язненні з пов'язками на очах, українські силові структури, за підозрою в роботі на розвідку ДНР. Після тижневого ув'язнення, журналістів викинули вночі без документів і одягу на дорозі під Дніпродзержинську. Тоді повідомлялося, що до викрадення трьох журналістів були причетні бійці добровольчих батальйонів і СБУ. Однак українські спецслужби заперечили це.

Як розповіла Олена, після першого викрадення Сергію Бойко вдалося отримати новий паспорт в Харкові. А цього разу журналіст був затриманий з другом, жителем Антрацита Олександром Гарматенко.

“Саша Гарматенко - початківець фоторепортер. Вони робили репортаж з Антрацита. За деякими даними, хлопців затримали козаки з загону отамана Козіцина, при перевірці документів. Перша причина - “свіжий” паспорт Сергія, тільки недавно виданий у Харкові. На наступний день, мати Сергія Наталія Володимирівна ходила в комендатуру міста. Ніяких зрозумілих пояснень їй не дали. Говорили, що хлопці - заслані козачки, пред'являли якесь фото з ??соціальних мереж - їх витягли з ноутбука Сергія. Говорили про те, що у них підроблені документи. До речі, через цей паспорт Сергія вже затримували 18 вересня у Донецьку місцеві поліцейські. Однак розібралися і відпустили. Комендант Антрацита сказав, що передав хлопців у спецвідділ міста Луганська”, - розповіла дівчина Сергія Бойко.

Як пише видання, взнавши про затримання свого співробітника, редакція підключилися до його пошуків та пошуків Олександра Гарматенка. Джерела “Вестей” у “ДНР” і “ЛНР” підтвердили, що 24 вересня хлопців передали до Луганська.

“Журналісти були затримані тому, що знімали на відео заборонені об'єкти. Олександр Гарматенко знімав об'єкти на телефон, після цього передавав це по інтернету”, - повідомив газеті один з командирів “ЛНР”.

Зранку 30 вересня “Вести” повідомили, що  Сергій Бойко і Олександр Гарматенко були знайдені в Свердловську (Луганська обл.) без документів і верхнього одягу.

“Журналістам вкрай складно дістатися до Києва, оскільки пройти таку кількість блокпостів без паспортів становить величезну проблему”, - пише видання.

Видання звертається до сил, які утримують в полоні Сергія та Олександра, “з вимогою відпустити цих хлопців, які виконували свою журналістську роботу і не були агентами яких-небудь спецслужб”.

Як повідомляв ІМІ, 1 серпня на Донеччині зник зв'язок з репортером телеканалу «112 Україна» Романом Гнатюком, який брав участь у прямих включеннях з місця падіння малайзійського пасажирського літака Boeing 777 рейсу МН17 та мав акредитацію самопроголошеної терористичної організації «Донецька народна республіка».

Того ж дня про зникнення свого співробітника Сергія Белоуса повідомив сербський тижневик «Печат». З проханням про допомогу у пошуках цього сербського журналіста українського походження до Незалежної медіапрофспілки України звернулась також Асоціація сербських журналістів. Також розшукувався Сергій Бойко.

Прес-служби Нацгвардії і АТО заявили, що не затримували трьох журналістів на Донбасі. Інформація про затримання бійцями Національної гвардії України 1 серпня трьох журналістів в зоні проведення антитерористичної операції станом на 12.00 5 серпня не підтверджена речниками Нацгвардії та АТО.

Згідно з заявами представників служб зв'язків з громадськістю Національної гвардії та АТО, затримання сербського журналіста Сергія Белоуса (тижневик «Печат»), кореспондента-фрілансера Сергія Бойка та стрингера каналу «112 Україна» Романа Гнатюка, якщо і відбулося, то без участі Національної гвардії.

Прес-офіцер АТО Олексій Дмитрашківський повідомив, що Роман Гнатюк не здобував акредитацію в зоні АТО та не узгоджував маршрут свого пересування із українськими військовими.

6 серпня у Дніпродзержинську Дніпропетровської області знайшлися троє журналістів, викрадені в зоні АТО, в тому числі журналіст "112 Україна" Роман Гнатюк. Вони повідомили, що всі є стрингерами телеканалу "112 Україна".

1 серпня вони були викрадені невідомими людьми в камуфляжній формі. До 5 серпня журналісти перебували в ізоляції з зав'язаними очима та зв'язаними руками. В ніч з 5 на 6 серпня їх повезли в невідомому напрямку, де по черзі висадили, знявши з них одяг. Зараз проводиться досудове розслідування.

Прес-офіцер батальйону територіальної оборони «Кривбас» (БТО) Андрій Міхейченко спростував заяви трьох затриманих в зону АТО стрингерів каналу «112 Україна» Романа Гнатюка, Сергія Белоуса і Сергія Бойка про жорстоке поводження з ними, а також повідомив про підстави для затримання цих журналістів. Міхейченко підтвердив, що стрингерів каналу «112 Україна» дійсно затримали бійці батальйону «Кривбас».

Він заявив, що стрингери "112 Україна" мали темник для пошуку негативу про українських військових. Проте Гнатюк заперечив, що у нього був темник із завданнями редакції з дискредитації української армії.

Телеканал «112 Україна» спростував заяву працівника проросійського сербського видання «Печат» Сергія Белоуса, що він та кореспондент-фрілансер Сергій Бойко працювали в якості стрингерів каналу на момент їхнього затримання в зоні АТО 1 серпня.

Фото з "Вестей"

Liked the article?
Help us be even more cool!