ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Дніпро TV" повідомив про недопуск журналістів на конкурс, що проводився в облраді

26.06.2020, 14:45
Фото – скриншот з відео Дніпро TV
Фото – скриншот з відео Дніпро TV

24 червня охорона не пропустила до будівлі Дніпропетровської обласної ради знімальну групу телеканалу “Дніпро TV” (комунальне підприємство “Дніпровська міська студія телебачення” Дніпровської міської ради). Про це регіональній представниці ІМІ повідомила журналістка каналу Яна Богуславська.

За її словами, знімальна група готувала матеріал для новин про конкурс на посаду головного лікаря Дніпропетровської обласної психіатричної лікарні, який проходив у будівлі облради. Як розповіла Богуславська, вона заздалегідь зателефонувала до пресслужби облради, щоб уточнити, чи відбудеться другий етап конкурсу. Їй це підтвердили, але повідомили, що не зможуть впустити групу для висвітлення конкурсу через карантинні обмеження. 

“Мені сказали, що нададуть трансляцію конкурсу. Я запитала, яким чином це буде, у якому вигляді, посилання це буде абощо. Мені сказали – потім розкажемо, перетелефонуємо. Я намагалася дізнатися, чому все ж таки ми не можемо бути присутні, адже, згідно з додатковими ухвалами Кабміну, пересування наших журналістів ніяк не обмежується. Тому навіть за умови, якщо облрада перебуває на карантині, ми могли бути присутніми хоча б поряд із цим кабінетом і взяти хоча б якесь інтерв'ю. Мені пообіцяли перетелефонувати, але до другої години ніхто не зв'язався, а захід ми пропустити не могли, це суспільно значуща тема, тому ми вирушили до облради. Коли ми прийшли, нас не пропускала охорона. Жодного посилання, або відео, або будь-якого матеріалу не надходило стосовно цього конкурсу. Більше того, публікацій про конкурс у вільному доступі також немає”, – розповіла Яна Богуславська.

Також вона повідомила, що за день до цього інциденту, 23 червня, посилаючись на карантинні обмеження, в облраду не пустили на перший етап цього конкурсу іншу знімальну групу "Дніпро TV”. 

За словами Яни Богуславської, ані вона, ані її колеги до поліції з цього приводу не звертались.

“Єдине, що ми могли б пред'явити поліції, – це перешкоджання журналістській діяльності, але ми розуміємо, що в даному випадку охорона керувалася якимись поняттями про карантинний режим у будівлі, і тому цей конфлікт, на мою особисту думку, виявився невичерпаним, ми просто втратили б час. Я не бачу сенсу викликати поліцію за фактом недопуску в облраду, оскільки, в принципі, це є адміністративна будівля, і мали б іти назустріч”, –  додала журналістка.

Представниця пресслужби Дніпропетровської обласної ради Анна Рибченко повідомила представниці ІМІ, що будівля облради перебуває на карантині, через це групу не було допущено до висвітлення конкурсу. 

“Конкурсна комісія складається з певної кількості осіб. Телекомпанія “Дніпро TV” просилася бути присутніми в цій конкурсній комісії, але ми їм відмовили через карантинні обмеження. Бо кількість людей у цій конкурсній комісії вже перевищувала 10 осіб, їм про це повідомили в перший день. Наступного дня було ще одне засідання, і на нього також просилася група “Дніпро TV”. Ми також їм відмовили й запропонували надати їм посилання на засідання цієї комісії, а потім за потреби надати їм коментар. Згідно із законодавством ведеться відеозапис цієї комісії, і цей запис викладається на сайті обласної ради, він також був викладений згідно із законодавством”, – прокоментувала інцидент Анна Рибченко.   

Також, за словами Анни Рибченко, журналісти після інциденту не просили про надання посилання на відеозапис засідання комісії. 

Як зазначає представниця ІМІ, відеозапис дійсно залитий на Youtube-канал Дніпропетровської облради 24 червня 2020 року, але на момент написання цієї новини доступ до нього був обмежений.

24 червня “Дніпро TV” також повідомив на своїй фейсбук-сторінці, що два дні їхніх журналістів не пускали до облради на засідання конкурсної комісії щодо посади головного лікаря Дніпровської обласної психіатричної лікарні.

Канал розцінив це як порушення прав журналістів і повідомив, що “подає заяву про злочин у прокуратуру Дніпропетровської області” з вимогою “негайно припинити порушувати закон”.

Водночас Дніпровська облрада звинуватила канал “Дніпро TV” у порушенні журналістських стандартів: “Ми переконані, що їх праця не відповідає стандартам журналістики, а все, що вони роблять, – це цькування обласної ради й нашого керівника (Святослава Олійника. – Ред.). За завданням. Ми обурюємося тими стандартами, якими вони керуються у своїй роботі”, повідомляє “Детектор медіа”.

Liked the article?
Help us be even more cool!