ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

"Детектор медіа" повідомив про зникнення на фронті їхнього системного адміністратора

09.03.2023, 16:01
Фото із сімейного архіву Влада та Діани / Детектор медіа
Фото із сімейного архіву Влада та Діани / Детектор медіа

У грудні 2022 року під час бою в Луганській області зник системний адміністратор онлайн-видання “Детектор медіа” Влад Д. Про це йдеться в матеріалі заступниці шеф-редакторки “Детектора медіа” Світлани Остапи.

Влад зник безвісти під час бою між Кремінною та Серебрянкою Луганської області. 

Дружина Діана, проаналізувавши розповіді очевидців, склала приблизну картину того, що сталося 13 грудня. 

“Був дуже важкий бій. Росіяни інтенсивно обстрілювали наші позиції. Потім пішла важка техніка росіян. Старший кулеметник Влад Д. і його побратими вступили в бій, намагаючись дати можливість іншим хлопцям відійти. Зі спостережного пункту Влада всі загинули, крім нього. Влад намагався відійти, але через перехресний інтенсивний вогонь він не зміг добратися до своїх. Це було неможливо. Зі слів хлопців, він намагався бігти, але потім повернувся і стрибнув в один з окопів, де був бліндаж. І це востаннє, коли його бачили”, – йдеться в матеріалі.

Коли за кілька днів у цю “сіру” зону заходила розвідка, щоб пересвідчитися, чи не залишилися поранені, то Влада там не було і речей його теж. 

Зважаючи на те що Влада серед загиблих не знайшли, рідні сподіваються, що він потрапив у полон.

15 грудня 2022 року до мами Влада прийшли офіцери та вручили їй повідомлення про те, що він зник безвісти на фронті. Кримінальне провадження за статтею щодо зникнення безвісти за особливих обставин відкрили в Голосіївському відділку поліції Києва, зараз його передали до Луганського управління, офіс якого розташований у Дніпрі.

Водночас 16 грудня мама Влада отримала дзвінок з анонімного номера, який не пробивається. Дзвінок тривав 15 секунд, ніхто не говорив і на питання не відповідав. А на фоні було чутно чоловічі голоси. “Тобто тіла немає, речей немає, його бачили живим до кінця бою, цей дивний телефонний дзвінок, і плюс є певні позитивні зрушення в пошуках, які дають надію і сили рухатися далі”, – розповіла дружина Діана.

Вона моніторить усі можливі ресурси й сподівається, що чоловік перебуває в полоні. Діана хоче спробувати перевести його в статус полоненого та вірить у повернення чоловіка. 

Влад Д. працював у “Детекторі медіа” системним адміністратором понад 10 років. З початком повномасштабного вторгнення 24 лютого 2022 року він приїхав до офісу редакції і перевіз до безпечного місця сервери та інше обладнання, необхідне для безперебійної роботи громадської організації і сайтів.

Після чого Влад тричі ходив до військкомату, і врешті 23 березня він мобілізувався, отримавши звання старший солдат. Дружину та двох синів відправив до безпечного місця.

Влад не мав жодного бойового досвіду, у війську раніше не служив. Виріс у родині військового, до 24 років активно займався легкою атлетикою. 

“Влад міг не потрапити на східний фронт, а так і залишитися в Києві. Але, дізнавшись, що в батальйон оперативного призначення імені генерал-майора Сергія Кульчицького набирають людей, він завалив їх рапортами. І його взяли. Після двох тижнів навчання на полігоні його підрозділ на початку червня перекинули на східний фронт”, – пише Світлана Остапа.

Влад брав участь у звільненні Сіверська. Потім його підрозділ перемістився вище, до Кремінної. Літня ротація Влада пройшла неподалік від Слов’янська. 22 вересня йому пощастило приїхати додому на два тижні у відпустку. Потім кілька місяців Влад служив у тилу на бориспільському аеродромі. 

Друга його фронтова ротація тривала всього три дні. Він виїхав з Києва в складі нового підрозділу 10 грудня 2022 року. “Востаннє ми говорили з ним опівдні 10 грудня, а 13-го під час бою він зник безвісти”, – розповіла дружина.

Дружина зверталася по допомогу до уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця, уповноваженого з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, Олега Котенка, Координаційного центру офісу уповноваженого з питань зниклих безвісти, надсилала листи до двох ООНівських структур. Співпраця з Нацгвардією в неї не одразу склалася. Нещодавно її ознайомили з результатами внутрішнього розслідування, яке завершилося в січні. Вона обурена, що відповідальні особи досі не оформили Владу посвідчення учасника бойових дій.

Liked the article?
Help us be even more cool!