ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держспецзв’язку: Шахрайський Телеграм-бот розповсюджує вірус під виглядом техпідтримки "Резерв+"

Урядова команд реагування CERT-UA отримала інформацію про те, що через обліковий запис @reserveplusbot розповсюджуються повідомлення щодо необхідності встановлення “спеціального програмного забезпечення” з прикріпленим архівом “RESERVPLUS.zip”, повідомила пресслужба Держспецзв’язку.

Архів містить шкідливе програмне забезпечення MEDUZASTEALER, яке викрадає файли.

У Держспецзв’язку зазначили, що обліковий запис @reserveplusbot створений під виглядом Телеграм-бота, який імітує  технічну підтримку застосунку для призовників, військовозобов'язаних та резервістів “Резерв+”. 

“Слід зауважити, що такий обліковий запис у травні 2024 року дійсно зазначався як один із контактів технічної підтримки “Резерв+””, – зауважили в Держспецзв’язку. 

Там додали, що посилання на контакт в месенджері Телеграм, які були опубліковані раніше, зокрема на офіційних сторінках державних органів, наразі ведуть на зловмисний обліковий запис. 

“Тому просимо  утриматись від взаємодії з обліковим записом Телеграм @reserveplusbot та завантаження з нього будь-яких файлів”, – наголосили в установі.

Якщо користувач має підозру, що став жертвою атаки, то можна звернутися до CERT-UA, написавши на електронну пошту: [email protected].

Як повідомляв ІМІ, в Україні в першому півріччі 2024 року зросла кількість російських кіберінцидентів, хоча спостерігається зменшення випадків високого та критичного рівнів. У липні 2024 року Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України попередила, що шахраї використовують скорочені посилання, щоб приховати шкідливі вебсайти або фішингові сторінки.

Liked the article?
Help us be even more cool!