ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держспецзв'язку попереджає про розсилання шкідливих листів начебто від ДСНС із темою про іранські дрони

09.12.2022, 15:35
Фото – pexels.com
Фото – pexels.com

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України попереджає про розсилання шкідливих електронних листів від імені Державної служби України з надзвичайних ситуацій із темою про іранські дрони-камікадзе Shahed-136. Про це повідомляється на сайті Держспецзв‘язку.

За даними служби, інформація про листи надійшла 8 грудня від фахівців підрозділу кібербезпеки АТ “Укрзалізниця”. Листи з темою “Як розпізнати дрон-камікадзе” надходять начебто від імені ДСНС із адреси [email protected][.]ua. Відповідне доменне ім'я зареєстроване місяць тому – 8 листопада. 

У Держспецзв’язку зазначають, що у вкладенні до листа міститься RAR-архів “shahed-136.rar” із PPSX-документом “shahed.ppsx”. У результаті його відкриття на пристрій зрештою буде завантажений файл, який класифіковано як шкідливу програму, що розроблена з використанням мови програмування Delphi. 

“Основний функціонал програми – збір інформації про комп’ютер (ім'я хоста, ім'я користувача, розрядність, версія ОС, значення змінних середовища), запуск EXE/DLL файлів, відображення списку файлів та їх вивантаження, а також створення та ексфільтрація знімків екрана”, – зазначає Держспецзв’язку.

Раніше, у жовтні-листопаді цього року, були зафіксовані подібні розсилання начебто від імені Держспецзв’язку, пресслужби Генштабу ЗСУ, Служби безпеки України і навіть від CERT-UA.

Liked the article?
Help us be even more cool!