ГАРЯЧА ЛІНІЯ(050) 447-70-63
на зв’язку 24 години
Залиште свої дані
і ми зв’яжемося з вами
дякуємо за звернення

Або ж зв’яжіться з нами:

[email protected]

(050) 447-70-63

Подай скаргу

Держспецзв'язку надала рекомендації, як користуватися телефоном в окупації

22.04.2022, 17:00
Фото – faktor.te.ua
Фото – faktor.te.ua

Державна служба спеціального зв’язку та захисту інформації України надала рекомендації, як користуватися телефоном на захоплених російськими окупантами територіях.

Про це повідомляє Укрінформ з посиланням на Держспецзв'язку.

“За 58 днів повномасштабної війни ми переконалися, що така звичайна річ, як телефон, може допомогти знищити колону окупанта чи виявити ДРГ, дозволяє підтримувати зв'язок з людьми, які потрапили в оточення ворога, та навіть рятувати життя”, – йдеться в повідомленні.

У Держспецзв'язку зазначають, що потрібно правильно користуватися персональними пристроями, щоб вони не стали причиною нових звірств росіян.

Зокрема, варто знайти старий працездатний телефон, який можна віддати на вимогу ворога. Слід заховати телефон, яким людина планує користуватися, в сухе, тепле місце.

Також слід заряджати телефон за кожної можливості, тримати зарядженими павербанки, ввімкнути режим жорсткої економії енергії або просто енергозбереження.

Треба видалити з пам’яті смартфона весь контент, який може нашкодити в разі затримання ворогом (фото, відео, листування).

Ворог відстежує дії в мережі операторів мобільного зв'язку за допомогою технічних засобів розвідки. Повідомлення про пересування, про звірства російських військ слід видаляти з телефона. Варто користуватися секретними чатами та надсилати повідомлення, які зникають за певний час, фотографувати через месенджери та не зберігати цих світлин у телефоні.

Крім того, можна використовувати вбудовані засоби блокування телефону для ускладнення доступу сторонніх осіб до даних (пароль, графічний пароль, відбиток пальця). В Android: Налаштування – Безпека / Безпека пристрою – Pin-код, або Відбиток пальця, або Фейсконторль. Слід використовувати секретну папку Knox у Samsung. До неї можна перенести застосунки та фото.

Також слід встановити в телефоні додаток “Повітряна тривога”, застосунки TacticMedAid та “Перша медична допомога”, завантажувати контент із них для офлайн-доступу.

Застосунок “Повітряна тривога”: Android та iOS, застосунок TacticMedAid: Android, iOS, застосунок “Перша допомога”: Android, iOS.

Liked the article?
Help us be even more cool!